Вторник, 15 Октомври 2024

Moody s постави 175 енергийни и минни фирми под наблюдение заради ниските цени

Moody s постави 175 енергийни и минни фирми под наблюдение заради ниските цени
Публикация   19 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     277

 

BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American и Vale са сред дузината минни и енергийни компании, които Moody s постави под наблюдение за понижен кредитен рейтинг в петък, тъй като фирмите продължават да търпят поражения от рязкото падане на цените на суровините, предизвикано от свръх-предлагането и бавния растеж на Китай.

Кредитната агенция каза, че ще преразгледа кредитните рейтинги на 12 компании от Европа, Средния Изток и Африка (ЕМЕА) и 11 фирми от САЩ, за да „калибрира отново рейтингите в минното портфолио и да регулира основната промяна в кредитните условия на глобалния минен сектор.“

В Канада Moody s постави под наблюдение 12 минни компании, в това число Barrick Gold, Teck Resources, Eldorado Gold, IAMGOld Corp., Taseko Mines, HudBay Minerals и Lundin Mining, докато броят на фирмите с риск от понижаване в Австралия бяха едва четири -  Metals, Newcrest Mining, South32 и Alcoa.

Три от енергийните топ групи в енергетиката - Royal Dutch Shell, Total и Statoil – са също сред компаниите с риск от понижаване вследствие от колапса на цените на петрола, който се засили през изминалата седмица и донесе загуби от близо до 30% в началото на 2016 г.

В световен мащаб, сред засегнатите компании са Newmont Mining, AngloGold Ashanti и Gold Fields. Кредитният рейтинг на Glencore последния месец се понижи с една степен над junk статуса на Moody s (под определено фиксирано ниво), което показа като слабо пазарните условия за минната промишленост през следващите две години.

Moody s очаква да приключи преразглеждането на повечето рейтинги на енергийни и минни компании до края на първото тримесечие.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha