Вторник, 15 Октомври 2024

Градска железница до Мартен- пак каруцата пред коня?!?

Градска железница до Мартен- пак каруцата пред коня?!?
Публикация   19 Фев, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     349

„Ентусиазмът” на губернатора Бурджиев ще стигне до безмисленото изхарчване на 40 --- лева държавна пара

 

Проектът за градска железница в Русе е внесен за оценка за въздействие на околната среда /ОВОС/ в Регионалната екоинспекция, съобщиха от областната управа преди три дни пред в-к „Труд”. Обществената поръчка за прединвестиционно проучване спечели русенската фирма "Гео-Чонов", след като Министерски съвет отпусна 39 600 лв. от държавния бюджет.

Целта е жп линията да свърже централна жп гара с Индустриалния парк, гара Север, фирмите в бившия Комбинат за тежко машиностроене и град Мартен, за да се разтовари автотрафика. Първият частен жп превозвач "Булмаркет ДМ" АД вече обяви, че е готов да изгради и да обслужва градската железница. Той има 17 км жп линии от гара Русе Север до бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ в източната промишлена зона. Проектът включва 10 спирки, като железницата ще обслужва близо 2000 работници от предприятия по маршрута.

Какво са спестили от областна администрация и най-вероятно силно ангажирания с екологията на Мартен областен управител Стефко Бурджиев в тази информация.

Участието на „Булмаркет ДМ” в този проект се свежда до две спирки на  територията на бившето КТМ. Това заяви още по време на предния мандат на губернатора управителят на дружеството Станко Станков на обща пресконференция.

Но онова, което няма как да направи „Булмаркет ДМ” участник и в частта закупуване на мотриси, е сега действащото законодателство.

Станков още при обявяването на идеята на областна администрация заяви, че компанията ще участва, ако има равнопоставеност относно отпусканите субсидии на частния превозвач и на БДЖ. Става въпрос за възможност за дотиране на транспорта на пенсионери, студенти, инвалиди и др., каквото в момента държавния ж.п. превозвач получава. А това не може да се случи при никакви условия до 2013 година….

Така че странно изглежда ентусиазма на г-н Областния управител до момента, освен ако целта не е било да се изхарчат едни 40 000 лева да … НИЩО…

 

Въпросът е един, и то сериозен- не дойде ли време да се спре това буземно пилеене на държавни и европейски пари за безумни проекти, както и като този, с ясна липса на визия още 8 години или два програмни периода?

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha