Четвъртък, 9 Май 2024

Порт Булмаркет за първи път през 2015 година премина половин милион обработени товари

Порт Булмаркет за първи път през 2015 година премина половин милион обработени товари
Публикация   06:59     19 Фев, 2016 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     731

Компанията ще инвестира 800 000 лева в инфраструктура и пристанищна техника

 

 

 

За първи път от създаването на пристанище с регионално значение „Булмаркет“,  през 2006 година, през миналата 2015  са преминати 518 584 обработени товари „през стена“ / в тази цифра не влизат товарите, претоварвани от склад на ж.п. вагони и или автомобили. Това съобщи управителят на Булмаркет ДМ Станко Станков. Ръстът само за една година е със 75 000 тона или близо 20 на сто повече.

 

Увеличението се дължи главно на повечето претоварени суровини за дейността на фирмите на Булмаркет- внос на рапица, слънчоглед и износ на шротове. Расте и процентът на извършените услуги на външни фирми, като основно те са в металния бизнес. Именно вносът на метали бележи значително увеличение, както и този на петролни продукти.

 

Два нови стационарни крана са част от направените инвестиции в пристанище „Булмаркет“. Единият е 10 тона, а другия- 20 т. Растящият обем работа е наложил закупуването и на нов калмар.

 

През 2016 година ще бъдат инвестирани средства в закупуване на тилова техника- мотокари и повдигачи. Ще бъде извършена рехабилитация на два от работещите сега кранове. Ще бъде увеличена складовата площ чрез изграждане на ново помещение. Това се налага заради растящите обеми продукция, която се налага определено време да бъда съхранявана на място.

 

Горива по р. Дунав в българския участък се разтоварват във Видин, Сомовит, както и на пристанището на Булмаркет ДМ.

 

Като своеобразен индикатор, пристанището отчита увеличение както на износа, така и на вноса на горива. Значителни обеми от Русе се превозват до Сърбия. Внос има на дизелово гориво и мазут както от Румъния, така и от Австрия.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още