Неделя, 20 Октомври 2024

Областната здравна комисия иска промени относно Психодиспанцера, КОЦ и броя на болничните легла

Областната здравна комисия иска промени относно Психодиспанцера, КОЦ и броя на болничните легла
Публикация   18 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     471

В Зала 1 на Областна администрация – Русе се състоя извънредно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на здравеопазването.

 

Причина за свикването му бе провелата се работна среща в понеделник с представители на регионалната лекарска колегия в Русе, управители на лечебни заведения и служители на общинските администрации в областта за обсъждане на проектна на Национална здравна карта, публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

     Дискусията беше водена от Стефко Бурджиев – областен управител на Русе, а самото гласуване на решенията беше проведено от Станимир Станчев – заместник областен управител.

    

В началото на срещата зам.-председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз Русе обобщи основните моменти в подготвеното писмо до Министъра на здравеопазването. Същите отразяват съображения по отношение на леглата, които се отнемат в областта, добавянето на такива, за които не е мотивирана необходимостта, несъгласието с намалението на хирургическите легла, особено в областта на съдовата хирургия, отразени са моменти в областта на психиатричната и терапевтична помощ. В писмото се засягат още неяснотите по отношение на това как ще се сключват договорите между здравната каса и лечебните заведения. Изразени са опасенията относно намалената категоризация на леглата.

    

След излагане и на допълнителни мотивирани предложения за допълнение на проекта на писмо, касаещи работата на Центъра за психично здраве Русе, КОЦ Русе и потенциално високите социални разходи за населението в случай, че бъде намалена категорията на леглата на по ниски нива, което води след себе си загуба на висококвалифицирана медицинска помощ в областта.

    

В края на срещата, проекта на писмо с подходящо оформените предложения за допълнения беше прието. Наред с това на гласуване беше предложено писмото да бъде споделено подписано от Областния управител на Област Русе и Председателя на Регионалната колегия на Български лекарски съюз Русе. Същото ще бъде изпратено своевременно до Министерството на здравеопазването.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha