Вторник, 15 Октомври 2024

"Емко" иска разрешение да купи "Дунарит"

Публикация   16 Фев, 2016   /     дневник   /     477

  Предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси "Емко" ЕООД иска разрешение да придобие русенския военен завод "Дунарит", се вижда от сайта на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

   Преди фалита на КТБ "Дунарит" беше в сферата на влияние на мажоритарния й собственик Цветан Василев.  Преди близо година Василев се опита да продаде няколко от компаниите си, между които и "Дунарит", на белгиеца Пиер Луврие в сделка за 1 евро, но не сполучи. 

   След фалита на КТБ  лицензът на завода беше отнет, но съдът спря решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработи отново. 

   Компанията "Емко" е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, който през 2013 г. беше кандидат за покупка на държавните военни заводи "ВМЗ-Сопот".

    

      Кой е  Емилиян Гебрев?

Според публикациите в пресата той е бил служител на държавната фирма “Кинтекс”, която се занимаваше с износ на оръжие и боеприпаси по време на социализма. В началото на 90-те години Гебрев започва частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка. Основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.

През 2013 г. “Емко” ЕООД бе единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата бе прекратена в последния момент, защото се оказа, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha