Вторник, 15 Октомври 2024

България e под средното ниво по усвояване на еврофондове

България e под средното ниво по усвояване на еврофондове
Публикация   13 Фев, 2016   /     банкер   /     333

Страната ни е на 22-ро място сред 28-те

Страната ни остана под средното ниво на усвояване на европейските фондове от приключилия в края на 2015-та година стар програмен период 2007-2013 г. Това сочи официалната справка на сайта на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Това е в разрез с множеството коментари на български официални представители, които твърдят, че България е отличник в усвояването на еврофондовете.

Средният процент на усвояемост за програмния период от 28-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС) е 88,9%.

Общо десет държави са под това ниво, като България е успяла да усвои 85% от "старите" еврофондове.

Страната ни е на 22-ро място по усвояване, като изпреварва Чехия, Испания, Малта, Италия, Румъния и Хърватска, която последна се присъедини към съюза.

Първа по усвояване е Гърция със завидните 98,3%.

Осем държави са с 95% усвояемост. Това са Литва, Латвия, Люксембург, Дания, Естония, Португалия, Словения и Финландия.

От официалната информация на Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС, който е на подчинение на кабинета на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, става ясно, че държавният бюджет е поел около 10% от тежестта за разплащане към бенефициентите.

Те са получили общо 10 704 271 985 евро, докато Брюксел е превел на България 7 924 566 857 евро.

Разликата от 2,77 млрд. евро засега се покрива от бюджета. Колко от този дефицит ще бъде покрит от Европейската комисия, ще стане ясно към средата на годината.

Много вероятно е, заради допуснати нарушения и наложени от Европейската комисия финансови корекции, накрая да се окаже, че около 3 млрд. лева от разплатените по европроекти, са платени от българските данъкоплатци.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha