Вторник, 15 Октомври 2024

60 млн. евро очакват своите фирми- получатели по две оси- за иновации и подпомагане в предприемачеството

60 млн. евро очакват своите фирми- получатели по две оси- за иновации и подпомагане в предприемачеството
Публикация   13 Фев, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     897

Наредба ще позволи на общините да сертифицират инвеститори в Клас В до 2 млн. лев

 

   Иновации в стартиращи предприятия и иновации във вече работещи фирми. Какво се планира през 2016 г.  по отношение на работата с малки и средни предприятия и за инвестиционния климат? Това разкри пред медиите зам. министърът на икономиката Даниела Везиева.

    Участие взе и търговският представител в българското посолство в Румъния, който да е в помощ по отношение на трансграничното сътрудничество.

Представени са двете оси- за подпомагане на иновации в малки, средни и големи предприятия, свързано с реализация на продукти и стоки и с иновативни процеси за работещи предприятия, които имат обороти три години от 2015 г. назад.

Стойността на тази ос е 50 млн. евро, като минималният праг за кандидатстване е 100 000 лева, а максималният- милион за микро, малки и средни и 1,5 млн. лева за големи предприятия. През тази ос на ОП ще се финансира разработен продукт, който ще бъде реализиран в производство на съответната фирма.

Иновацията следва да бъде от трите тематични области, определени за СЦР- мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, както информационни и комуникационни технологии.

Втората оперативна ос, която ще бъде отворена, е свързана със стартиращи предприятия. Икономическото министерство работи усилено в подпомагане на предприемачеството. Тук предвидените средства са 10 млн. евро. През тази ос ще бъдат финансирани както придобиването на патентно право, така и разработването на прототип или продукт,ако е свързан със услуги.

В Русе бяха също Мариета Захариева, изп. директор на ИАМСП. Предвиденото самофинансиране на фирмите при участия в изложения в размер на 20 на сто тя обясни с факта, че така именно те ще бъдат по-отговорни и няма да се пилее държавна пара. Изложителите по този начин щели да получат измеримост за резултатът от участието си и ще станат по-отговорни.

Анна Радовска, гл. секретар на Агенцията за насърчаване на инвестиции.

Агенцията подпомага общините да могат да сертифицират с Клас В. В момента е разработена една Наредба като образец, по която ще бъдат обучени общински експерти, които да могат да сертифицират на място. Става въпрос за инвестиции в Клас В, които са в размер до 2 млн. лева. По този начин по-малките инвеститори ще могат да получат различни насърчителни мерки:

-       Съкратени административни срокове,

-       Право на персонално административно обслужване, като инвестицията трябва да се развива на територията на дадената община

-       Закупуване на общински терен без търг.

В момента 4 или 5 общини имат право да сертифицират по Клас В.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha