Общините са инструктирани да пръскат срещу комари отрано и едновременно заради зика

Общините са инструктирани да пръскат срещу комари отрано и едновременно заради зика
Публикация   06:56     12 Фев, 2016 /     akcent.bg   /     392

Регионалните здравни инспекции са предупредили общините да започнат да пръскат срещу комари по-рано и координирано, за да се предотврати популация на тигровия комар, който би могъл да разнесе вируса зика в България. Българското здравно министерство се е уговорило с Румъния пръскането по бреговете на Дунав да започне едновременно от двете страни, за да има по-голям ефект. 

  Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на депутатски въпрос по време на заседанието на здравната комисия в парламента. Министърът обясни, че от няколко години у нас се срещат тигрови комари, но опасността като цяло за страната ни е много малка. Ниско е нивото на опасност и за целия Европейски съюз.

Заради слабата министерството не планира някакви масови кампании, освен ако нивото на опасност не се вдигне, уточни Москов. Той повтори препоръките, които ведомството издаде веднага след като Световната здравна организация обяви вируса за заплаха - гражданите да избягват да пътуват до Латинска Америка, особено бременните жени, защото треската може би е свързана с увеличения брой на микроцефалия в страните, в които се разпространява.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още