Вторник, 15 Октомври 2024

“Булмаркет” получи първите за България IVECO STRALIS LNG

 “Булмаркет” получи първите за България IVECO STRALIS LNG
Публикация   04 Фев, 2016   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     561

"Евро Старс" ООД, оторизиран дилър на Ивеко, достави на Булмаркет ДМ първите в България и Източна Европа три камиона IVECO STRALIS AT440S33T/P LNG. Поръчката е свързана с изграждането на първият в България LNG терминал, по проект на Булмаркет ДМ, който се осъществява с програмата LNG Masterplan Rhein-Main-Danube. Така IVECO отново затвърди лидерската си позициите на производител на пълна гама търговски превозни средства, задвижвани с природен газ.

За Iveco алтернативните горива са от изключителна важност. Превозните средства, задвижвани с природен газ, отчитат намалени разходи, по-висока енергийна ефективност, замърсява по-малко околната среда и създава по-малко шум. Достъпността на метана го прави толкова перспективен като алтернативно гориво. По всички тези причини Iveco концентрира стратегията си относно алтернативните горива върху компресирания природен газ (CNG) и втечнения природен газ (LNG).

Iveco приема предизвикателството за поддържане качеството на въздуха и намаление на емисиите от CO2, навлизайки в света на незамърсяващите, по-тихи методи за транспорт. Първите разработки за използване на алтернативни на дизела горива започват още през 90-те години на миналия век. Iveco, вашият партньор за устойчив транспорт.

Това са и причините, поради които Булмаркет, избира за доставчик Iveco за осъщесвяване на първата фаза на проекта.

LNG Masterplan Rhein-Main-Danube предвижда да бъдат създадени точки по Рейн, Майн и Дунав, по които да има малки терминали за доставка, съхранение и по-нататъшна реализация на LNG. Консорциумът, който участва в този мастерплан,  включва 33 компании от 17 държави. Пристанищата Ротердам и Антверпен са основната движеща сила в консорциума, заедно с ProDanube, Австрия.

 „LNG (втечнен природен газ) по-трудно си проправя път у нас поради единствената възможност да се вози с големи кораби по море. Затова ние се заехме заедно с изграждането на терминал и с логистиката за доставка на LNG от европейските терминали, с които имаме предварително подписани договори. Втечненият природен газ се съхранява при -162 градуса по Целзий, без налягане. Ние ще го съхраняваме в 4 вертикални 250-кубикови танка“, уточни по време на Третата логистична бизнес конференция инж. Димитър Баев, зам.-управител на Булмаркет ДМ.

 LNG терминалът в Русе се изгражда близо до пристанището на Булмаркет. 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha