Вторник, 15 Октомври 2024

Общинските съветници приеха бюджет 2016

Публикация   01 Фев, 2016   /     akcent.bg   /     568

На извънредна сесия в зала „Свети Георги“ днес, Общинският съвет прие Бюджета на Община Русе за 2016-а година. След близо два часа дебати, 44 общински съветници гласува „за“, 0 – „против“ и двама – „въздържали се“.

Директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности” Емилия Пенева представи проекта на бюджета за следващата година. Прогнозната му рамка е в размер на 82 664 441 лв. В сравнение с 2015 г., бюджетът за 2016 година е увеличен с 4%. Това се дължи на повечето приходи от концесии и по-добрата събираемост на данъците.

И през 2016 г. нараства финансирането на важни секторни политики като образование, социални дейности и здравеопазване. Осезаемо е увеличението и в бюджета за спорт – над 60%, което произтича от избирането на Русе за Европейски град на спорта през 2016 г.

В инвестиционната си програма, Общината залага на  обновяване и модернизиране на системата за улично осветление, електронно захранване на Кея, балансирано озеленяване на междублоковите пространства и ремонт на общинска пътна мрежа. В програмата се предвижда и ремонт на 20 съществуващи детски площадки и изграждането на една нова. Ще се изградят  и 2 спортни площадки, 2 стрийт фитнес площадки и ще бъде извършен основен ремонт на 2 спортни игрища.

По време на дебатите днес кметът Пламен Стоилов заяви, че в момента се правят изчисления и на следващата сесия ще бъде внесена докладна за поевтиняване на картите за пътуващите пенсионери. „Спазваме стриктна финансова дисциплина, както и през изминалите четири години. Бюджетът е реалистичен и изпълним“, каза още кметът Пламен Стоилов.  

През 2016 година Община Русе ще акцентира върху благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване на стандарта на живот на русенци – превръщането на Русе в един по-чист, уютен, подреден и предпочитан от младите хора и бизнес град.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha