Вторник, 15 Октомври 2024

Сметната палата: Хаос и неефективност спъват инвестициите

Сметната палата: Хаос и неефективност спъват инвестициите
Публикация   01 Фев, 2016   /     в-к Сега   /     305

Ресорната агенция си говори с министерствата инцидентно, показва нов одит

Българската агенция за инвестиции (БАИ) сериозно се затруднява в привличането на фирми, които искат да развиват бизнеса си у нас. Пречки са икономическата нестабилност и липсата на обслужване "на едно гише". Проблем са и масовото напускане на обучени експерти, както и хаоса в обществените поръчки и спорадичните контакти на агенцията с другите министерства, органи или общини, които също участват в привличането на инвеститори.

   Това показва одитен доклад на Сметната палата за периода от началото 2013 г. до края на следващата - 2014 г. По това време в управлението на агенцията са били трима души - Борислав Стефанов (назначен от кабинета "Борисов" 1), предложението на Драгомир Стойнев - Светослав Младенов, и настоящият шеф на БАИ - Стамен Янев.

  В обширния доклад на Сметната палата са изтъкнати силните и слабите страни на БАИ, но с превъзходство на слабостите. Отчита се, че политическата несигурност през този период сериозно тревожи инвеститорите и оказва отрицателен ефект. Един от най-важните изводи на Сметната палата е свързан с малкия брой привлечени инвестиции в сравнение с възможностите на агенцията. Затова е "желателно постигането на значително подобряване на ефективността и привличането на относително по-голям брой проекти", коментират от одитния орган.

  Една от тревожните констатации е липсата на реално обслужване "на едно гише". Както през одитирания период, така и сега големите фирми продължават да контактуват поотделно с всички министерства и органи, за да получат нужните документи за проекта си. От "персонално" обслужване могат да се възползват единствено вече сертифицираните компании, но и това не минава без излишна бумащина.

  Причините за слабите резултати на БАИ понякога се крият и в политическата конюнктура. Агенцията е общувала с министерства и регулаторни органи инцидентно, а това допълнително усложнило задачата й да привлича фирми у нас, отчита Сметната палата. Макар палатата да не визира конкретен период, преди време от липса на връзка с ресорното министерството се оплака и тогавашният шеф на БАИ Борислав Стефанов. Това стана повод за неговата оставка, която той мотивира с липсата на комуникация с правителството на Пламен Орешарски.

  Все пак работата на БАИ през тези две години има и силни страни. Първата от тях е фокусирането на агенцията в приоритетни области като преработвателната индустрия, ИТ сектора, иновациите, образованието и др. Изтъкната е и възможността на БАИ да издава сертификати за клас инвестиция. Такава констатация обаче буди смущение, тъй като това е една от основните дейности на агенцията, без която нейната работа би била поставена под въпрос.

          ТЕКУЧЕСТВО

  От Сметната палата отчитат много неясноти при търговете, които са се провеждали без предварителен план-график. Сериозен проблем е и текучеството на вече обучен персонал. През 2013 г. са постъпили петима служители, а са напуснали 14, или 41% от общия им брой. Година по-късно работа за започнали нови 11 души, а други 10 са напуснали. Това е един от най-сериозните проблеми, признават и от БАИ. От палатата изтъкват като слабост и ниския бюджет на агенцията, което също затруднявало работата й.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha