Вторник, 15 Октомври 2024

Симеон Дянков: ДС управлява и сега България

Симеон Дянков: ДС управлява и сега България
Публикация   18 Ян, 2016   /     akcent.bg   /     282

Няма реформи, стабилността не е растеж, българският народ е излъган за КТБ, казва бившият финансов министър

Малко похвали и много критики към управлението направи в ефира на Нова тв бившият финансов министър в кабинета Борисов 1 Симеон Дянков.

Наследникът му във финансовото ведомство Владислав Горанов се справял добре, но трябвало да се стреми към по-нисък дефицит. Нямаме икономика, критикува Дянков икономическия министър Божидар Лукарски.

Икономиката ни била икономика на надеждата. „Това е липсващото министерство. Утре ако това министерство се затрупа от преспи и не работи известно време,никой няма да забележи“, обясни финансистът.

Според него българският народ е излъган по темата за КТБ. "Цветан Василев е най-виновен. Почти също толкова виновно е и тогавашното ръководство на БНБ. Както и политическата класа в последните пет правителства. Всички ние сме донякъде също виновни, че това стана по наше време", заяви Дянков пред Нова телевизия.

Той критикува сегашното правителство за липсата на реформи, но се съсредоточи в министрите на Реформаторския блок.


"Министрите от Реформаторския блок в настоящото правителство всъщност не правят реформи", каза Дянков.

Според него в началото е имало тактически замисъл някои от по-тежките сектори да отидат при хора от Реформаторския блок, но те явно са били съгласни с това.

Не успяхме да направим прехода, изтъкна той и обясни, че не сме се освободили от комунистическите елити и бившата ДС. Като пример за това той даде случаят с Местан. Една част от бившата ДС беше срещу друга част от ДС, обобщи Дянков.

„Сега сме по-назад, отколкото преди една година в съдебната реформа”, смята още бившият финансов министър. Няма напредък и по отношение на реформите в енергетиката, а дефицитите в НЕК продължават да се увеличават, констатира Дянков.

Похвали той даде на Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Ивайло Московски, Ивелина Василева, които се опитвали да направят някакви позитивни стъпки. Министрите от РБ не правят реформи, смята Симеон Дянков. За здравеопазването той каза, че е по-добре да се сменят повече министри, за да дойде някой, който може да свърши нещо полезно, отколкото един министър да дава „фрапантни идеи”. Петър Москов, по думите му, не правел реформи в сектора.

Мисля, че няма да има предсрочни избори тази година, коментира Симеон Дянков. Прогнозата на финансиста е, че кабинетът ще остане стабилен, но поясни, че стабилност не означава растеж.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha