Понеделник, 27 Май 2024

ОИЦ-Русе помага за присъединяване на русенски села към МИРГ –Тутракан- Сливо поле- Главиница

ОИЦ-Русе помага  за присъединяване на русенски села към  МИРГ –Тутракан- Сливо поле- Главиница
Публикация   06:40     13 Ян, 2016 /     akcent.bg   /     504

    Работна среща с кметовете на Мартен, Сандрово, Николово, Червена вода  и      кметските наместници на Средна кула и Долапите  се проведе днес в офиса си Областният информационен център с цел подготовка за присъединяване на населените места от Община Русе към съществуващата вече Местна инициативна рибарска група (МИРГ) – Тутракан-Сливо поле-Главиница.

    В настоящия програмен период 2014-2020 селата на Община Русе са допустими участници в Местни инициативни групи (МИГ), вкл. и МИРГ. Чрез инструмента Водено от общността местно развитие (ВОМР) те могат да получат многофондово финансиране –  освен от Програмата за развитие на селските райони или Програма „Морско дело и рибарство“ и от ОП „Развитие на човешките ресурси”; ОП „Околна среда”; ОП „Иновации и конкурентоспособност”; ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това е шанс за населените места на Община Русе за по-лесен достъп до европейско финансиране от оперативните програми, тъй като при кандидатстване на общо основание не само че е по-трудно заради голямата конкуренция, но и при някои от процедурите кандидати от тези територии не са допустими.

   ВОМР дава възможност за интегриран териториален подход, той стъпва върху доказаната ефективност на подхода „Лидер“ в продължение на  десетилетия в ЕС. Характеризира се с планиране на принципа „отдолу - нагоре“ и е механизъм, който позволява фокусиране на средства  за решаване на специфичните местни проблеми.

  ОИЦ–Русе е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз и функционира с финансовата подкрепа на Оперативна програма

  „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha