Вторник, 15 Октомври 2024

Левон Хампарцумян: Разстрелите казват, че в страната няма ред

Левон Хампарцумян: Разстрелите казват, че в страната няма ред
Публикация   11 Ян, 2016   /     akcent.bg   /     358

Парите в банки на българина са над 60 млрд. лева

Ако парите бяха мотивация за решаване със силови средства, би трябвало в Ситито на Лондон или на "уолстийт" от всеки прозорец да стърчи тежка картечница или базука. Не стърчи, за разлика от Сомалия и други държави, защото тези финансови центрове са се установили там, където има ред. Това заяви председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

"Тези убийства означават "няма ред". Някой не вярва, че може по друг начин да се решават нещата. Не е въпрос дали са пари, жени, кучета, кози или за каквото хората могат да имат спор. В едно подредено общество има достатъчно начини да си решиш проблема, без да вадиш пистолет.

Да се подредим зависи от нас, можем да се сърдим само на себе си. Ако чакаме месията - пак трябва да се сърдим на себе си, ако смятаме, че има конспирация срещу нас - пак трябва да се сърдим на себе си", каза още той.

   Парите в банки на българина са над 60 млрд. лева

60 и няколко милиарда са парите на българите в банките, обяви банкерът Левон Хампарцумян.

Лихвите у нас са сравнително високи спрямо останалите страни от ЕС. Ако бяхме членове она еврозоната, към днешна дата лихвите щяха да са още по-ниски, посочи той пред Би Ти Ви.

От една страна това са парите, които са спестени и не се харчат., макар че 85% от тях са раздадени като микрокредити от банките, от друга страна може да се каже - това са спестени пари и когато всичко стане по-добре, те ще се изтеглят, харчат и ще сме добре. Т.е. има две страни на монетата, две теории добре или не е наличието на такъв ресурс в банките, обясни шефът на "Уникредит Булбанк".

Трябва да имаме среда, в която хората да се чувстват уверени както за потреблението като физически лица, така и за развитието на бизнеса като бизнесмени. Докато това усещане не настъпи на улицата, няма да има и по-голям растеж.

Разбира се, тези пари не седят в някакви мазета, надиплени на пачки, въртят се, но има резерв ако хората се почувстват по-добре, да започнат да се харчат и икономиката да тръгне нагоре, посочи още банкерът.

Повече депозити, отколкото кредити означава резерв за растеж или стагнация - според едната теория е липса на увереност в бъдещето (затова не се харчи), според другата е добра изходна позиция, обобщи той.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha