Вторник, 15 Октомври 2024

Земеделците с 3 млрд. лв. субсидия за година

Земеделците с 3 млрд. лв. субсидия за година
Публикация   25 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     420

Изнесохме с 5,5 на сто повече продукция

Земеделските производители в България са получили подкрепа от над 3 млрд. лв. за 2015 г. Това съобщи ресорният министър Десислава Танева, която вчера даде отчет за свършеното от ведомството през годината. Тя уточни, че субсидиите възлизат на точно 3 044 277 000 лв.

„За приключване на старата програма за развитие на селските райони към момента са изплатени 1 млрд. и 300 млн. лв. В последните два дни за плащане остават само 35 млн. евро, като вероятно една малка част няма да бъде платена, поради непредложени заявки за плащане”, допълни Танева. Тя подчерта, че усвояемостта от общия първоначален бюджет на програмата е 93 процента. „Можем да кажем, че за успешното ѝ приключване помогнаха и мерките, които взехме през настоящата година, както и извънредния прием по мярка 121, по която за земеделските производители бяха предоставени 62 млн. лв.”, изтъкна Танева.

Тя обясни, че останалите средства, с които земеделските производители са подкрепени през изминалата година, са по схемите за директни плащания и пазарни механизми – общо 1,6 млрд. лв. „Останалите 91 млн. лв. представляват държавни помощи, от които 50 млн. лв. е ползваният и преотстъпен данък от земеделските производители. 41 млн. лв. е отстъпката от акциза, предоставена чрез ваучерната система за горива. В част от тази сума влизат и около 40 млн. лв., разплатени по програмата за развитие на рибарския сектор за стария програмен период”, уточни Танева.

Тя подчерта още, че е регистрирано значително повишение в износа на селскостопанска продукция. По думите й през изминалата календарна година експортът е нараснал с 5,5 процента.

„Имаме и положително външнотърговско салдо – около 735 млн. евро, което е съпоставимо и относително едно и също с предходната 2014 г.”, каза още министърът. И добави, че независимо от кризите, които е имало през 2015 г. в отделни сектори, като млечния например, в момента българското земеделие отчита подобрени резултати спрямо предходната година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha