Вторник, 15 Октомври 2024

ТМ техноложи купи активите на ТМ 97 за 4 млн. лева

ТМ техноложи купи активите на ТМ 97 за 4 млн. лева
Публикация   25 Дек, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2229

Инвестицията прави фирмата предпочитан партньор на големи световни компании

 

 

ТМ техноложи финализира в началото на седмицата сделка за придобиване на ТМ 97. Информацията потвърдиха от мениджмънта на дружеството. Русенската компания за метални конструкции и съоръжения, ремонт и поддръжка на машини и съоръжения от тежката и лека промишленост, търговия с електроенергия, инвестира 4 млн. лева в активи на Завода, който бе част от една голяма териториална структура още по време на изграждането на КТМ.

Интересът към сключване на тази сделка е продиктуван от факта, че тази част от бившия комбинат е проектирана на времето за метални конструкции и е функционирала като такава. Клиенти като   CATERPILLAR ENERGY SOLUTIONS, Германия, HEBACO, Белгия, SCHORCH, KASTO, Австрия, Германия, с които и сега ТМ техноложи работи, ще повишат доверието в българския си партньор, който придоби с тази сделка и няколко уникални металопреработващи машини.

С тази крупна сделка русенската компания прекратява на този етап инвестирането в активи, като от следващата година ще се съсредоточи в обучени е и повишаване на квалификацията на персонала на всички нива.

ТМ 97 бе приватизирано чрез работническо- мениджърска приватизация, като по-късно стана част от Ремотекс – Раднево. Всъщност Комбинатът за тежко машиностроене  в Радомир и този в Русе бяха създадени по едно и също време, но не успяха да устоят на пазарните предизвикателства и бяха приватизирани.

Собственикът на "Ремотекс - Раднево" Йоаннис Гиофкос през август 2014 г.е със запор на дяловете си във всички фирми, в които има собственост. Решението не засяга пряко ремонтното предприятие, а компанията собственик "Полет 21", която гръцкият гражданин купува два месеца по-рано.

Междувременно частен съдебен изпълнител обяви за продажба няколко имота на компанията в Русе за общо 5.3 млн. лв в полза на Първа инвестиционна банка. В тях влизат близо 22 дка земя заедно с построените на нея механомонтажен корпус, битова сграда към него, трансформатори и резервоар за течен кислород. От съобщението става ясно, че имотът се намира на територията на бившия завод "Тежко машиностроене", който в момента е в ликвидация. В Русе "Полет 21" е собственик на предприятие с подобно име - "Тежко машиностроене - 97", което също на практика не работи.

По- рано, през юни 2010 г. работници дадоха на съд "Тежко машиностроене 97" АД и "Ковашко - пресов завод" АД заради неиздължени заплати. Само през последния месец в Русенския районен съд приключиха 4 дела срещу "ТМ 97" за неизплатени надници, отпуски и други дължими плащания към наетите хора.

Според Търговския регистър Съветът на директорите са представлявали Сабин Кадринов Спахиев, Галин Неделчев Неделчев и Бойко Христов Цонев.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha