Вторник, 15 Октомври 2024

Русе ще посрещне новата година с модернизирана и реновирана транспортна инфраструктура

Русе ще посрещне новата година с модернизирана и реновирана транспортна инфраструктура
Публикация   21 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     299

 

 

 

 

С официална заключителна пресконференция отбелязан официалният край на дейностите по проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”.

 

В рамките на събитието кметът на Община Русе Пламен Стоилов представи реализираното през последните 2 години по инфраструктурата на града, постигнатите резултати от проекта и ползите, които той носи за града. Ръководителят на проекта и зам.-кмет „Устройство на територията” Димитър Наков представи в детайли изпълнението на всеки един от осемте компонента по проекта.  Тамара Кулева, началник отдел „Северен централен район за планиране“ към Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ при МРРБ изказа своята благодарност както към екипите от страна на Общината и на фирмите изпълнители, така и към гражданите на Русе, които проявиха търпение и подкрепа в периодите на затруднен трафик поради ремонтните дейности.


„Това е най-мащабният проект, изпълняван някога в Русе. С обновено Кръгово кръстовище, нов пробив, свързваш кв. „Родина“ с центъра на града, пасарелка, три подлеза, нови улици, и кръгови кръстовища, 14 километра велоалеи, Център за контрол на трафика, иновативна електронна система за таксуване в градския транспорт …. През целия период на изпълнение на проекта положихме максимални усилия да изпълним качествено заложените параметри, спрямо световните професионални стандарти, и в същото време да създадем минимален дискомфорт за гражданите“, обяви кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов. Той изтъкна, че нашият град е единственият в страната, който е приключил транспортния си проект в срок.

 

Димитър Наков представи пред аудиторията от официални гости и медии постигнатите резултати в рамките на проекта.

 

„Русе вече може да се гордее с една модерна транспортна инфраструктура, реализирана в рамките на проекта. Конкретните, измерими резултати са 100 спирки на обществения градски транспорт с монтирани електронни информационни табла, над 390 хил. часа спестено време за пътуване, 1.2 км обособена бус лента, 14 км изградени велоалеи, 1 изграден подлез за ОГТ, пешеходци и велосипедисти, 4 реконструирани пешеходни подлези и надлези с условия за хора с увреждания, 8т/год. намаляване на емисиите парникови газове (СО2 и еквивалентни ). Вече живеем в един модерен град, с по-малко трафик, с по-надежден градски транспорт и повече достъпност за всички граждани и гости на Русе“.

 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Общата стойоност на проекта възлиза на 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе, а продъжлителността на проекта бе 41 месеца.

 

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт на  Русе”, в изпълнение на договор BG161PO001/1.5-03/2011/005 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващ орган



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha