Вторник, 15 Октомври 2024

ГЕРБ призна, че депутатите са били заблудени за ДДС Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър.

ГЕРБ призна, че депутатите са били заблудени за ДДС Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър.
Публикация   18 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     386

Бизнесът се усъмни, че ще има приходи от данък "Уикенд"

ГЕРБ призна постфактум, че мнозинството в парламента е било заблудено при гласуването на промените в закона за ДДС. Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обясни, че идеята била да се защити бизнесът, но намеренията били осуетени от отхвърлянето на голяма част от текстовете в пленарна зала. Депутатите са останали с впечатление, че т.нар. данък "Уикенд" отпада, но всъщност той е останал в много по-лош вариант. И крайният резултат е във вреда на фирмите. По този повод съпредседателят на РБ Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов. А БСК се усъмни, че е възможно изобщо данъкът да бъде събиран. Вчера не стана ясно дали ще има нови промени в закона, които да изчистят неяснотите.

  Фирмите ще са длъжни да плащат ДДС за всички стоки и услуги за смесено ползване, независимо от вида и стойността им. Това ще се отразява в дневника за продажбите, както и в справката декларация по ДДС. Фирмите ще определят данъчната основа, като приспаднат амортизациите, и ще облагат ежемесечно съответния актив с ДДС пропорционално на дела за лично ползване. Този дял ще се определя по преценка на самата фирма. В първоначалния вариант на закона се предвиждаше друго. С цел облекчаване на режима фирмите трябваше да декларират пред НАП само коли над 5000 лв. и недвижими имоти, а методиката за определяне на дял за лично ползване трябваше да се изготвя от МФ. При този вариант негласно се приема, че данъчните няма да се занимават с други активи и ще контролират основно колите и имотите, макар принципът за облагане да важи за всички стоки и услуги със смесено ползване.

  "Това не е нещо, което ние сме измислили. Според европейската директива с ДДС се облагат задължително всички активи и услуги, ползвани за лични нужди. Не може да се възстановява ДДС при такова ползване. Това, за което ние настоявахме, беше собствениците да имат право чрез декларация да кажат кой от активите ползват с двойно предназначение. Министерството на финансите изготви методиката, така че данъчните да не прилагат "творчески" контрола върху начисляването на ДДС. Това са нещата, които бяха отхвърлени в пленарна зала, а те всъщност имаха за цел да подпомогнат бизнеса и законът да се прилага по един и същи начин", обясни Менда Стоянова. Тя бе на тази позиция и при гласуването на текстовете на второ четене в бюджетната комисия в НС, като настояваше те да се усъвършенстват. Съгласие не беше постигнато и в крайна сметка текстовете бяха отхвърлени с участието и на ГЕРБ.

  Хаосът около закона за ДДС вчера даде повод на съпредседателя на РБ Радан Кънев да поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов. "Нови коледни изненади от "Влади". Надявам се, че колегите, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика", написа Кънев във "Фейсбук".

  "Смея да твърдя, че Горанов и ГЕРБ излъгаха всички, вкл. собствените си депутати. Приеха текст в ЗДДС, с който всеки от нас е длъжен да декларира служебни вещи, ползвани и за лични. И да си намалява сам ДДС за възстановяване. Точка. Без повече обяснения. Не приеха текстовете, с които не се декларираха вещи над 7000 лв. И оставиха впечатлението, че данък "Уикенд" отпада. Всъщност данък "Уикенд" ще има. Правила за прилагането му няма. Както ми казаха от НАП, ако в офиса подписвате договори с химикал и със същия химикал пишете домашните на децата вкъщи - в нарушение сте. И НАП може да ви разкърти. Иди оспорвай дали служебният телефон, лаптоп, автомобил го ползваш и за лични цели и колко. И иди се съди с НАП...", написа в социалната мрежа и независимият депутат Георги Кадиев.

  Премиерът Бойко Борисов не коментира по същество скандала, а по повод искането на оставката на Владислав Горанов отново обясни ползите и рисковете от предсрочни избори. "В момента няма кой по-добре да се справи с проблемите в държавата от настоящото правителство. Във всички случаи едно служебно правителство трайно дестабилизира страната. Аз казах ясно, че ще си дам здравето и си го давам, за да може България в този размирен свят да е стабилна. Ако искат - добре дошли са на нови избори", написа той във "Фейсбук" и не пропусна да се похвали с нисък дефицит, еврофондове, ръст на икономиката и др.

  Сложното администриране на режима и високият риск от субективизъм и произвол при прилагането на закона бяха и си остават основни критики към новите текстове.

  Бизнесът счита, че администрирането на данъка по този начин е сложно и няма да доведе до приходи в бюджета. "Администрирането на подобен данък е много тежка работа. Той няма да изсветли нещата, а политиците ще бъдат силно разочаровани от надеждата, че ще увеличат рязко приходите в бюджета", коментира Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. "Наистина това е записано в европейска директива, но в България много от тези директиви не се спазват", допълни той.

  "Парламентът всъщност отмени един опростен вариант на прилагането на закона. Депутатите така и не разбраха какво гласуват и до последно мислеха, че гласуват дали да съществува такъв данък или не. Това е абсурдна ситуация, която не говори добре за депутатите и до която не трябва да се стига. Вината на финансовото министерство е, че не обясни достатъчно добре какво предлага, правиха се корекции и се стигна до хаос", коментира финансистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha