Понеделник, 20 Май 2024

Православната църква почита днес паметта на Св. Марина

Публикация   18:12     17 Юли, 2011 /     akcent.bg   /     655


 

  На 17 юли Българската православна църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Тя често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото – може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител.

  Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

  В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, които са особено силни в деня на Света Марина – 17-ти юли.

  Света Марина е много популярна и тачена светица. Тъй като празникът се чества в разгара на лятото, тя се смята за  покровителка не само на здравето, но и за пазителка от змии.

   В народните вярвания Света Великомъченица Марина се смята за покровителка на водите и закрилница на нашето Южно Черноморие, а всички които носят нейното име, празнуват на 17-ти юли имен ден – Марина, Марин, Маринка, Маринчо.

Справката в отдел „Гражданско състояние” сочи, че в Община Русе живеят 246 дами, носещи името на светицата, 251 са жените, наречени Маринка, 603 са мъжете с името Марин.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha