Вторник, 15 Октомври 2024

До Нова година България трябва да спаси 608 млн. евро по европроекти

До Нова година България трябва да спаси 608 млн. евро по европроекти
Публикация   09 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     433

Ако България не иска да загуби повече средства по европейските програми, чиито програмен период изтече, до Нова година ще трябва да разплаща по изпълнени проекти всеки ден около 56-57 млн. евро. Това показва актуализираната справка за изпълнението на оперативните програми към 30 ноември.

  За декември министерствата, които управляват такива програми трябва да платят 608 млн. евро, за останалите 11 месеца са били разплатени общо 908 млн. евро по европроекти. Това съобщава в. "Сега" в днешния си брой.

  Междувременно в понеделник премиерът Бойко Борисов се похвали, че България е на второ място в ЕС по усвояване на еврофондовете. Засега отделни министри говорят за около и над 90 на сто изпълнение на управляваните от тях програми.

  Най-сериозни са рисковете от загуба на европари по две програми. По ОП "Транспорт" до края на годината остават за усвояване 311 млн. евро, а по ОП "Регионално развитие" "висят 116 млн. евро, допълва изданието.

  От статистиката на МФ става ясно, че до края на ноември по 7-те приключващи оперативни програми, без програмите за селските райони и рибарство, са разплатени 6.006 млрд. евро от ЕС и 1.193 млрд. евро национално съфинансиране. Общият бюджет от ЕС за оперативните програми е 6.614 млрд. евро бюджет с национално финансиране от 1.335 млрд. евро.

  Вестникът припомня, че ако не бъдат усвоени всички средства, това ще спести пари на бюджета в частта за националното съфинансиране, но в същото време недовършените проекти ще трябва да се довършат тъкмо с пари оттам.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha