Вторник, 15 Октомври 2024

Депутатите взеха половинчато решение за "Гражданска отговорност"

Депутатите взеха половинчато решение за
Публикация   09 Дек, 2015   /      Ивет Миткова   /     133

Застраховката ще може да се сключва онлайн, но зеленият стикер трябва да се вземе от офис

 


Половинчато решение за сключването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" по интернет взеха вчера депутатите от парламентарната комисия по икономика. Преди второто четене на новия застрахователен кодекс те дадоха възможност застраховката да се сключва онлайн, но не отмениха задължението автомобилът да има зелен стикер на предното стъкло. Това решение противоречи на идеята за улеснение на клиентите с продажбата на застраховката от разстояние. Ако стикерът остане, клиентът ще трябва да ходи до офис, за да си вземе лепенката, или да плаща на куриер, за да му я достави. Застрахователите от своя страна не виждат начин полицата да поевтинее значително заради онлайн улеснението, както обещават политиците.

  Стикерът може да отпадне в бъдеще. Но засега той е един от механизмите да се контролира дали има застраховка "Гражданска отговорност", обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Твърдението му е парадоксално, защото Гаранционният фонд има изградена информационната система, полицаите са снабдени с таблети и проверката за валидна полица би отнела секунди.

  Според бившия заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Борислав Богоев и сега зелените стикери са отживелица, защото данните за всеки застрахователен договор постъпват мигновено със сключването му в е-регистъра на Гаранционния фонд, достъпен постоянно за пътните полицаи. По думите му така ще бъде трудно застраховката да се сключва онлайн, защото шофьорът трябва да получи физически стикера си. Според някои депутати това може да стане по куриер. "Разходите за куриер - примерно 3 лв. или 4 лв., или 5 лв., ще са малки заради голямото поевтиняване чрез онлайн застраховането", заяви Делян Добрев.

  В началото на октомври депутатите приеха на първо четене Кодекса за застраховането, с който забраниха сключването на най-масовата застраховка по интернет. Авторът на кодекса - Комисията за финансов надзор (КФН), посочи като мотив за забраната, че са възможни грешки при попълването на данните от клиентите, заради което може да се откаже плащане. Още при публикуването на проекта преди месеци ИТ индустрията, част от застрахователите и бившето ръководство на КФН се обявиха против предложената забрана. "Застраховката "Гражданска отговорност" ще се сключва онлайн и без електронен подпис и този текст е най-важният или един от най-важните", заяви Делян Добрев. Само преди седмица депутатите от комисията по икономика се бяха спрели на друг "компромис" - застраховката да може да се купува по интернет, но само с електронен подпис. След кратък размисъл те се отказаха от идеята.

  Според Добрев възможността за сключване на застраховката по интернет ще доведе до поевтиняването й с до 40 лв. и ще компенсира поскъпването на винетките от догодина. Той обясни, че в момента почти 100% от застраховките се сключват чрез брокери, а ще бъде по-евтино за крайния потребител застрахователите да могат да продават полици онлайн директно на купувача. На друго мнение са обаче представители на бранша. "Няма как застраховката да поевтинее по тази логика. Абсолютно еднаква е цената на "Гражданска отговорност" от застрахователя и от брокера. Например, ако една застраховка е 200 лв. от застраховател, той я дава на малко по-ниска цена на брокер, който пак я продава за 200 лв.", обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров. По думите му дори хората, решили да си купят застраховка онлайн на разсрочено плащане, трябва да си приготвят на 4 пъти по 5 лв. "Така общата цена на застраховката се оскъпява с 20 лв.", каза Тодоров. Той обясни още, че при всяка застраховка водачите плащат за стикер по още 1.20 лв. Ако пък полицата е сключена на вноски, тази сума се заплаща при всяка от тях. Председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери Ивета Кунова също заяви, че сключването онлайн на застраховката не би трябвало да я направи по-евтина. "Ако има застраховка онлайн, не би трябвало цената да е по-ниска, тя би се запазила същата, каквато е според тарифите на застрахователните компании", обясни тя.

           НАКАЗАНИЕ

  По предложение на МВР депутатите приеха изненадващ текст, според който при липса на "Гражданска отговорност" служебно ще се прекратява регистрацията на колата. Така от следващата година колите без валидна застраховка няма да се спират от движение само при случайна проверка на пътя, а веднага след изтичането й ще стават незаконни.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha