Вторник, 15 Октомври 2024

Ръстът на икономиката качил печалбите на банките

Ръстът на икономиката качил печалбите на банките
Публикация   08 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     670

Стив Ханке: "Вие сте късметлии, че имате валутен борд!"

Печалбата на банките отразява състоянието на клиентите им, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Левон Хампарцумян по БНТ. По думите му икономиката расте с 2% на година и това се отразява добре на сектора. По данни на БНБ за 11-те месеца на 2015 г. банките са натрупали печалба от 906 млн. лв.

  Междувременно агенция "Фич" обяви, че потвърждава кредитния рейтинг на България, но че бюджетният дефицит остава сред спънките за растеж на икономиката на страната ни. "Фич" посочва, че разходите за изплащането на гарантираните депозити заради фалита на КТБ са основен виновник дефицитът да се качи на 5.8% от БВП през 2014 г.

  И проф. Стив Ханке, известен с приноса си за въвеждане на валутния борд у нас, коментира, че България трябва да снижава големия дефицит и държавните разходи, защото разхищението на пари не насърчава, а препятства икономическия растеж. Проф. Ханке изтъкна в интервю за Блумбърг тв, че трупането на дефицити щеше да е още по-голямо, ако България не беше принудена да спазва финансова дисциплина заради паричния съвет. "Вие сте късметлии, че имате валутен борд!", отсече икономистът.

  Агенция "Фич" очаква България да приключи годината с 3% бюджетен дефицит, а за 2016 г. прогнозата е за 2.5 на сто. Вчера обаче премиерът Бойко Борисов обяви на бизнес форум в София далеч по-амбициозна цел. "Догодина дефицитът може да намалее и до 1-1,5%", заяви Борисов, като изтъкна, че това е важно за стабилността и за кредитните рейтинги на страната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha