Вторник, 15 Октомври 2024

Свободни цени на тока за хората най-рано през лятото, но частично

Свободни цени на тока за хората най-рано през лятото, но частично
Публикация   08 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     305

50 дни отнема откачането от регулирания пазар у нас, в ЕС - 15

 

На 11 декември е пробата на Българската независима енергийна борса. Тогава ще бъде първата тръжна сесия, на която ще се изтъргуват първите количества електроенергия на свободни цени.

Тъкмо на тази борса се разчита да определи пазарно колко струва електроенергията, а не да се купува ток или по определяни от КЕВР цени, или на търгове на НЕК, АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”. Тези централи са единствените участвали на досегашния свободен пазар на електроенергия.

Това е  стъпка към пазаруването на еленергия на пазар и на дребно, както си купуваме сирене или хладилник.

Стартът с теста на борсата е етап от освобождаването на пазара на електроенергия. Затова се говори от 2002 г.

През годините от хватката на регулираните цени първо се освободиха големите индустриални предприятия, миналата година бе за свободата на средния бизнес. В момента на регулирани цени се продават 36% от електроенергията, търгувана у нас през 2015 г., а на свободния пазар - 32%, съобщи шефът на КЕВР Иван Иванов на конференция в София.

През миналата година 4867 клиенти на ток са сменили доставчика си. На регулирания пазар през 2013 г. са били 65% от потребителите, а през 2014 г. процентът им е намалял на 58.

Предстои към свободни енергийни цени да минат малкият бизнес и битовите потребители. Това ще стане в някой момент от 2016 г., сроковете варират от началото на лятото незнайно докога. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се застрахова, че Световната банка препоръчва либерализацията на пазара да става плавно, за да няма сътресения при домакинствата. Банката трябва да предложи и моделите как да се отвори пазарът на ток.

 

Колко еленергия е за свободния, колко за регулирания пазар у нас и колко за износ. Дори и да отиде на свободния пазар едно семейство, то

може да пазарува свободно само електроенергията

Цените на мрежовите услуги, или транспортирането на тока от производителя до контакта, остават на регулирани цени. Това е както за бизнеса, така и за домакинствата.

Неотменна като данъците остава и добавката “задължение към обществото”, която ще се плаща от всички. С нея се изравнява разликата между цените на тока на свободния пазар и тези по дългосрочните договори - с двете американски “Марици”, с ВЕИ-та, както с тока на топлофикациите от когенерации.

Каква ще е цената на еленергията, никой не се наема да прогнозира. И вчера зам.-министърът на енергетиката Николай Николов заяви, че ще е справедлива и каквато пазарът покаже.

Енергийни експерти говорят за поскъпване след отваряне на пазара и след това изравняване със сегашните и дори под тях. Това е станало на унгарската борса. Но при положение че у нас има дори излишък на ток, би било логично при свободен пазар тя да поевтинее.

На сесията в петък ще се търгува еленергия на едро. Борсата

не е мястото, на което да се появи битов потребител

Домакинствата ще могат да сменят доставчика си на ток - в момента това са електроснабдителните предприятия на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про”.

Те могат да получат оферти от търговци за цената на енергията и за тарифи.

Според европейското законодателство не трябва да съществуват никакви пречки пред клиентите, които искат да са на свободния пазар, и смяната трябва да е безплатна. Вече обаче са констатирани некоректни практики да се искат пари за това, предупреди Светла Тодорова от КЕВР.

Тя заяви още, че е чула, че търговци на ток правят оферти към битови потребители сметките им сега да са по-високи от тези на регулирания пазар, при обещание за 10% по-евтина еленергия догодина.

По данни на компаниите, които вече са на свободния пазар, България е на изоставащо място по смяна на доставчика - 50 дни. Заедно с процеса на пълна либерализация в бъдеще трябва да слезе на ниво от около 15 дни.

За да смени доставчика си обаче, на битовия потребител му трябва стандартизиран товаров профил. Тъй като умните електромери все още са малко, а стандартните не могат да мерят по часове, се налага да се направят такива профили. Това е задължение на електроразпределителните дружества.

Седем години след отварянето на пазара на електроенергия в Европа те направиха първи вариант на тези профили. При ЧЕЗ са три - за всички битови потребители, за стопански клиенти и за улично осветление. Три са и при “Енерго-Про”, казват от КЕВР.

Само ЕВН е разработила 9 стандартизирани товарови профила

При тези за битови клиенти са разработени 3 профила. Единият е стандартен, вторият е за домакинства, които се отопляват с електричество, третият е за клиенти, които се топлят на парно, газ, дърва, въглища. Другите са за стопански потребители и има един за уличното осветление.

Профилът е нужен на доставчика на ток, за да прогнозира колко електроенергия в какви часове да купува. Ако не си направи добре сметката, ще трябва да пазарува на балансиращия пазар, където стоката е много скъпа.

Новите разработки на стандартизираните товарови профили ще бъдат представени в КЕВР до края на годината.

Тодорова от КЕВР заяви, че у нас битовите потребители имат два начина да сменят доставчика на еленергия. Да направят заявление до оператора на мрежата, към което обаче трябва да приложат договори за достъп и пренос през мрежите и още куп други документи.

Вторият начин е цялата процедура да се поеме от новия доставчик, но затова трябва да бъде нотариално упълномощен. Тя смята, че това е тежест и ще бъде поправено.

Светла Тодорова заяви, че в момента правилата за търговия не подпомагат домакинствата.

15 се регистрираха до понеделник на борсата

 Към понеделник на борсата за електроенергия бяха регистрирани към 15 участници. В петък в за първи път търговци и производители ще подадат оферти с цена купува и продава за всеки час на денонощието, каза за “24 часа” шефът ѝ Константин Константинов. Еленергията, купена на 11-и, ще се достави на 12 декември, пак тогава ще има втора тръжна сесия за търговия с ток ден напред, тоест за 13.

Електроенергията ще дойде от държавните НЕК или от ТЕЦ “Марица-изток 2”, предполагаха енергийни експерти. Количествата, които ще бъдат пуснати за търгуване, варираха от 20 мегавата до 250 мегавата на час.

Ножицата е толкова голяма, защото, от една страна, БЕХ и ЕК са пред споразумение, в което холдингът се задължава да търгува чрез свои дружества по 300 мегавата на час за 2016 г. и постепенно да стигнат до 800 мегавата. От друга, има съмнения за бурна търговия в първия тестов ден, тъй като търговците на ток си имат договори с производители и клиенти.

Все пак от 40 активни клиенти на пазара регистрираните до понеделник 15 участници дават надежда, че ще има сделки.

Ако се купят пуснатите количества еленергия, това ще е добър старт, казва Мартин Георгиев, председател на асоциацията на търговците на електроенергия. Обикновено тестовете траят една седмица, казва той, за да може да се направи анализ къде има проблеми.

Затрудненията идват и от това, че българската борса няма история. И търговецът не може да си направи анализ каква цена да даде за определен час. Ако например цената му е ниска за пиков час и не се класира, то за този час ще трябва да си търси алтернативна доставка - от производител, търговец или от балансиращия пазар, където еленергията за купуване е скъпа, а ако е излишък, е много евтина.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha