Вторник, 15 Октомври 2024

Магарето няма да дава право на пасище

Магарето няма да дава право на пасище
Публикация   05 Дек, 2015   /     akcent.bg   /     325

Министерството подготвя поземлен кодекс, който ще стъпи върху анализ на цялото европейско законодателство

 

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни в пленарна зала, че част от промените предвиждат да стане по-прецизна процедурата за правното основание за очертаване на ползван поземлен фонд.

  Министърът припомни, че преди няколко години България е поела пътя на комасирано ползване на земеделските земи. Въведено е било правило да имаш право на субсидии, ако имаш правно основание, съобщи БТА. 

  По думите й парламентът вече е приел, че когато в масивите за ползване попадат общински, полски пътища, земеделците с ангажимент да плащат съответен наем да имат правно основание, а общината да получи приход. Танева обясни, че с приетите днес промени се прецизират текстовете и там, където няма съответни решения на общинските и местни власти, ще има съответен акт на съответната дирекция на областна дирекция "Земеделие", за да може в това фактическо състояние правата от двете страни да са защитени - и общината да си получи прихода, и да има валидно правно основание с оглед заявяването на площи за подпомагане.

  По думите на Танева друга промяна е свързана със селскостопанските пасищни животни. Тя заяви, че в България основният проблем е недостатъчната осигуреност с поземлен фонд - мери, пасища и ливади, на селскостопанските животни. Към момента осигуреността е само 40 процента. По думите й тази година парламентът е приел правила за разпределение на този фонд между собственици на животновъдни обекти и на животни, така че да се подпомогнат с предимство тези, които имат животни, а земеделците, които имат такива площи, но нямат животни да не могат да получават субсидии. Танева заяви, че ефектът от промяната е бил такъв, че "изведнъж магарета, катъри и мулета станаха най-търсените животни, за да може собственици на пасища, мери и ливади без животни да си ги защитят за очертаванията". С приетите  промени се изключва тази група животни.

  Танева обяви, че министерството подготвя поземлен кодекс, който ще стъпи върху анализ на цялото европейско законодателство по поземлени отношения. В средата на следващата година ще го представим, уточни тя.

  Светла Бъчварова от БСП заяви, че не подкрепят промяната, с която полските пътища влизат в масивите за ползване, защото така те ще бъдат заличени. Полските пътища са публична общинска собственост и трябва да останат като такава, подчерта тя.

  С текст от преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на земеделските земи бяха приети промени и в Закона за енергетиката. Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ обясни, че по силата на одобрените текстове след 1 януари 2016 г. няма да има преференциални цени за производство на електроенергия от оборска тор.

  По думите му в средата на годината са направили половината крачка като са сложили срок 1 юли 2016 година, защото в противен случай е щяло да има преференциална цена безсрочно. С приетите днес промени този срок беше съкратен до началото на следващата година.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha