Вторник, 15 Октомври 2024

Тол таксите ще се събират без бариери и касиери

Тол таксите ще се събират без бариери и касиери
Публикация   05 Дек, 2015   /     в-к "Сега"   /     391

По-евтина "Гражданска отговорност" ще компенсира по-скъпите винетки, обяви депутат от ГЕРБ

България ще се ориентира към модерна система за събиране на пътни такси, която ще се базира на сателитни връзки и няма да изисква бариери, тол кабинки и касиери. Това съобщи министър Лиляна Павлова. Вчера тя разясни по Нова тв, че у нас ще се въведе GPS система за таксуване на автомобилите за изминато разстояние, която ще позволи и различни форми на плащане - с sms, през интернет онлайн, на бензиностанция, на митнически пункт. За целта ще бъде разработен специален софтуер. Пътуващите няма да спират на тол пунктове, а просто ще преминават с намалена скорост през рамки с камери, поставени на определени места, за да регистрират превозните средства. Така няма да се образуват опашки и шофьорите няма да губят време за плащане. "Ако успешно проведем процедурата за избор на изпълнител догодина, от 2017 г. тол системата може да се въведе пилотно", посочи Павлова.

  Реформата предвижда този тип таксуване да се въведе първо за по-тежките машини - камиони и автобуси над 3.5 тона. Не е ясно на кои пътни отсечки ще бъдат поставени първите рамки на GPS системата. За по-леките автомобили засега остават таксите за време - винетките, които са за срок от 1 ден до 1 година, като идеята е след време и те да преминат към електронно плащане и отчитане на изминатото разстояние.

  "Идеята е от 2017 г. всички пътища да бъдат опасани с камери и бариери и да бъде въведена сателитна GPS система, като колите до 3.5 тона ще ползват електронна винетка. Така ще бъде по-справедливо - всеки ще плаща за изминати километри и според тонажа на превозното средство, което управлява", каза вчера Павлова, без да уточни какво разбира под "всички пътища". По принцип по света тол системи се въвеждат само по най-натоварените и най-скъпи за поддържане пътища - магистралите.

  Засега обаче всички шофьори ще пътуват по републиканските шосета у нас с познатите винетки, които за 2016 г. ще са с нови цени. Според депутати обаче това ще се компенсира с по-евтини автозастраховки. "Гражданската отговорност" може да поевтинее догодина с до 40 лв., обяви вчера Делян Добрев от ГЕРБ. Това ще стане, ако Народното събрание отхвърли предложената от Комисията за финансов надзор забрана за купуване на автозастраховката онлайн. Според Добрев в момента почти 100% от застраховките се сключват чрез брокери, а е по-добре застрахователите да могат да продават полици онлайн директно на купувача.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha