Вторник, 15 Октомври 2024

Таско Ерменков: Цената на тока за гражданите ще скочи от 1 януари с 30-35 %

Таско Ерменков: Цената на тока за гражданите ще скочи от 1 януари с 30-35 %
Публикация   30 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     267

Досега не съм сбъркал нито веднъж с процентите, когато съм коментирал цената на тока

След либерализация на цените на тока за гражданите те ще се повишат, прогнозира Таско Ерменков в качеството си на експерт в предаването на Цветанка Ризова „Лице в лице” тази вечер. В България либерализацията на пазара няма да доведе до намаляване, а до увеличаване на цената на ел. енергията, дори до скок. В началото ще има скок, който във времето ще върне до някъде цените, но ще останат по-високи от тези преди либерилазицаята.

Най-важната причина е, че при един пазар, където предлагането на стоката не върви по пазарни цени и има преференциални цени, няма как купуването на бъде пазарно /има американски централи, има преференциални договори/. След либерализацията на пазара върху по-малко платци ще останат високите сметки.  Ще трябва да се плаща такса „Задължение към обществото” заради големите централи върху по- малко хора.

Търговците на енергия също имат разходи- офиси, заплати на служителите….

Цената ще скочи ….. с 30 …. 35 на сто от 1 януари. Този процент ще се получи, ако се въведе този пазар така, както се иска в момента. Във времето този процент ще спадне до 15 на сто. Това са моите оптимистични, за песимистичните очаквания не искам да говоря.

Досега не съм сбъркал нито веднъж с процентите, когато съм коментирал цената на тока, каза Таско Ерменков.

     Ако все пак се има един по-плавен период при въвеждане на борсовите цени от година- година и половина, нарастването на цената ще е 10-15 на сто.    



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha