Вторник, 15 Октомври 2024

Валентин Златев: Печалбата от продажбата на литър гориво е между 0.7 и 1,4 на сто

Валентин Златев: Печалбата от продажбата на литър гориво е между 0.7 и 1,4 на сто
Публикация   29 Ноемв, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     293

Разходите по контрол от страна на митниците се начисляват в цената, която клиентите плащат


   Темата за горивата и от какво зависи дали ще се повиши цената им коментира и председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев пред журналисти по време на срещата в Пловдив.  При бензина за един литър на дребно  52% от цената е от данъци, 26.2% е от себестойността на нефта, стойността на нефтопреработката е 6.2%, биокомпонентът е 2.4% и маркетинг и дистрибуция са 12.2%, а печалбата е 1.4 процента.

 При дизела акцизът и ДДС формират 49% от стойността на един литър, 28.3% е стойността на нефта, биокомпонентът е 2.5%, 6.3% за рафиниране, за маркетинг и дистрибуция стойността е 13% и 0.7% представлява  печалба, обясни Златев.

 Така че няма как да се получи при намаляване на цената на петрола, с 30 на сто примерно, то и цената на горивата по бензиностанциите да паднат със същия процент, тъй като той съставлява до 1/3 от цябата стойност.

Във връзка с непрекъснатите промени и постоянен контрол „Лукойл” е инвестирал в рафинерията между 150 - 160 млн. лева. Нормално е тази разходи да бъдат начислени върху себестойността на продукцията, посочи той. Така сума увеличава цената, която плаща крайният потребител.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha