Вторник, 15 Октомври 2024

БПГА иска по-серизни мерки срещу сивия сектор в търговията с горива

БПГА иска по-серизни мерки срещу сивия сектор в търговията с горива
Публикация   29 Ноемв, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     360

Незаконната търговия лишава бюджета от милиони левове, държавата да си ги търси, настоява Андрей Делчев

 Държавата трябва да засили контролните си функции и да налее пари в контролните органи, за да се справи с реализацията на незаконно гориво. Това каза на среща с журналисти в Пловдив Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Сивият сектор в търговията с горива е около 30 процента, а продажбата на незаконно гориво работи срещу осветления пазар, и срещу държавата.

 

 

Средно годишно според статистиката се реализират около и над 2 млн. тона – 2 млрд. литра течни горива – бенизин и дизел, без да се броят тези за въоръжените сили и специални нужди. В добри за икономиката години в България е имало и по-високо потребление – около 3 млн. тона, но в условия на криза спада.

Според  Министерството на финансите поне 30% отгоре е сив сектор, това са около  800 хил. тона и ако ги умножим по груб акциз 1000 лв. се получават едни огромни суми, които държава ще получи.

Навсякъде има контрбанда на горива, защото е твърде атрактивна, но когато е в такива големи проценти е изключително вредна за икономиката на всяка държава.

 

„Държавата полага някакви усилия, които все още не водят до радикални намаления на размера на „сивия сектор”. Става точно обратното. Той даде пример със заловената "мобилна" бензиностанция край Бяла, като посочи, че въпреки сигналите от години една сега се случва нещо по-ефективно.

 

Колкото повече се увеличава акциза, „сивия сектор” нараства, като контрабандата на горива става по-атрактивна. Това е много тежък проблем”, коментира Делчев. Според изпълнителния директор на БПГА, ако тези стотици хиляди тонове незаконно гориво бъдат заловени, ако бъдат вкарани в рамката на легалните пътища за дистрибуция и реализация, ако за тях бъде платен акциза и ДДС, в хазната ще влязат милиони. „Тогава може би проблемът със заплати на полицаи и на учители, с пари за пътища няма да стоят толкова остро. Ако този сектор бъде затегнат и „сивия сектор” бъде ограничен, то могат да се генерират големи приходи за хазната. Говорили сме това с Министерството на финансите и те го знаят. Ако те успеят да ограничат „сивия сектор” и тези потенциални приходи са налице, държавата вероятно ще е доста по-добре”, посочи Андрей Делчев.

 

 „Полагаме много усилия. Интересите ни с държавата и обществото са еднопосочни. Търсим всякакви форми, като се започне от промяна на законодателство, стриктно и еднакво прилагане на закона спрямо всички, повишен контрол спрямо ведомствените бензиностанции”, поясни изпълнителния директор на БПГА. Според него освен регистрираните 6800 ведомствени бензиностанции, вероятно има и значителен брой нерегистрирани. Именно те са сериозен канал за реализация на контрабандните горива. „Държавата реши да вземе мерки по отношение на ведомствените бензиностанции, извършиха се редица проверки от компетентните органи, но според мен те нямат капацитета да обхванат този обем от обекти. Ако държавата се справи, ефектът ще е много видим и ясен”, каза още Делчев.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha