Вторник, 15 Октомври 2024

Предизвикателствата и развитието на дунавския бизнес и дунавската култура обсъждаха експерти на форум в Русенския университет

Предизвикателствата и развитието на дунавския бизнес и дунавската култура обсъждаха експерти на форум в Русенския университет
Публикация   26 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     339

 

Русенският университет събра за втора поредна година представители на държавни и местни институции, фирми, неправителствени организации, които обсъждаха предизвикателствата пред развитието на бизнеса по поречието на река Дунав. Организатор на форума „Дунавската култура и дунавският бизнес – развитие и предизвикателства“ беше СНЦ „Българска дунавска камара“.

„Надявам се това събитие да се превърне в традиция и всяка година през ноември да се обсъждат теми, свързани с река Дунав“, каза зам.-ректорът, проф. Велизара Пенчева. Този форум е и среща на поколенията – на тези, които са изстрадали речното корабоплаване, както и на студентите, които тепърва ще навлязат в дунавския бизнес, каза още тя.

Участниците обсъждаха въпроси, свързани с развитието и предизвикателствата пред българското речно корабоплаване, комплексното използване на естествения потенциал на река Дунав, подобряването на системите за навигация и топохидрографните измервания по реката. Провеждането на подобен форум в Русе, на който се събират реалният бизнес, държавните и общинските структури, образователните и научните институции, както и неправителствените организации е доказателство за воля и готовност за развитието на региона на река Дунав.

Предложението на кап. Любен Ботев за използване на естествения потенциал на реката и изграждането на баражи в района на Никопол – Турну Мъгуреле и Силистра – Кълъраш предизвика дискусия, в която се включи и представител на Министерството на транспорта. Баражирането на Дунав е единственият начин, по който може да се използва естественият му потенциал в три направления – транспорт, производство на електричество и напояване. Допълнителен ефект би имало и върху ерозията на бреговете и екологията в региона на дунавските общини.

Кап. Александър Каменов, първият български лицензиран капитан на река Рейн и постоянен член на немски изпитни комисии за придобиване на капитански правоспособности, разви тезата си за ролята на туристическата индустрия по поречието на Дунав. Според него България не използва максимално потенциала си по отношение на речния туризъм.  

В дискусиите участваха преподаватели и докторанти от катедра „Транспорт“ и студенти от специалностите: „Технология и управление на транспорта“, „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Технологии и логистика във водния транспорт“.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha