Вторник, 15 Октомври 2024

Над една четвърт от българите вярват: Мога да започна собствен бизнес!

Над една четвърт от българите вярват: Мога да започна собствен бизнес!
Публикация   26 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     376

Над 27% от българите са убедени, че притежават нужните умения да започнат свой бизнес, като над 1/3 от тях (42%) имат желание да станат предприемачи. Това сочат резултати от ежегодния световен доклад за предприемачеството на Amway - една от най-големите компании за директен маркетинг в света. Компанията има подразделение и у нас, а в доклада за първи път е включена и България, наред с още 43 държави. Акцент в доклада са важността и нуждата от системни и постоянни усилия, които да засилят предприемаческия дух сред българите и да начертаят конкретни действия за разгръщане на този потенциал.

Една трета от българите считат, че превръщането им в предприемачи би ги направило независими от работодател, а друга една трета твърдят, че това би им донесло допълнителен доход. Само за сравнение, средно процента на готовност в световен план е 43%, а на ниво Европа – 38%.

Страхът от провал обаче е основната бариера пред реализирането на българите като предприемачи става ясно още от проучването. 78% от участниците в проучването посочват това като главната причина, която ги отказва от подобни намерения, докато в Европа и в света този мотив е доста по-слабо изразен, съответно с показатели 69% и 70%. Страхът от провал при българите се асоциира най-вече със страх от фалит и страх от икономическа криза. По-малко от един от десет от интервюираните смятат, че българското общество насърчава и стимулира предприемачеството.

„Вече повече от 55 години Amway подпомага предприемаческия дух навсякъде по света, вече повече от година и в България. Най-важното качество да си предприемач е инициативността, капацитета да се мотивираш сам, както и желанието да водиш. Точно тук, се включва Amway, като се ангажира с насърчаването на хората да започнат свой собствен бизнес, предоставя им нов познания, учи ги на нови умения, мотивира ги да се развиват. Прави го повече от 55 години по света и вече повече от година в България", коментира Йоана Енче, Главен Изпълнителен Директор на Amway за България, Румъния и Гърция. Тук можете да прочетете целият световен доклад на Amway за предприемачествотo 2015 г. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha