Вторник, 15 Октомври 2024

Мариана Тодорова: АБВ ще внесе предложения за промени в бюджета касаещи заетостта, социалните политики и финансите на МТСП

Мариана Тодорова: АБВ ще внесе предложения за промени в бюджета касаещи заетостта, социалните политики и финансите на  МТСП
Публикация   23 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     301

 

 

Като лява и социално отговорна партия АБВ ще иницира няколко предложения за промени в бюджета, които касаят секторите на заетостта, социалните политики и бюджета на МТСП. Това заяви по време на пресконференция говорителят на ПГ на  АБВ Марияна Тодорова. "В сектор "Заетост", социалните политики и бюджетът на МТСП има един план за действие на заетостта. През 2008-2009 г. той е бил субсидиран с до 300 млн. лв., а от 2010-а  насам се отпускат едва около  73 милиона лева, което е крайно недостатъчно за борба с безработицата. Ще поискаме още 20 млн. лева, за да се изработят програми както за младите хора които търсят работа, така и за възрастните, които са в пред пенсионна възраст“, заяви тя.

Според Тодорова АБВ ще настоява и за допълнително финансиране за общините, в които са най –силно развити социалните услуги, както за  допълнителни средства за хората в неравностойно положение. „ Ще поискаме 17 млн. лева за хората в неравностойно положение, така че министерството да може да изработи нови адекватни политики. Средствата за тази област от няколко години също са замразени. Ще поискаме и още 16 милиона за МТСП за увеличаване на заплатите в трите агенции -  най-вече в Агенция за заетостта и за Агенция за социалното подпомагане. Тъй като излиза така, че хората които работят там, висшисти, получават по-ниски заплати, отколкото социалните помощи, които раздават. Част от средствата ще се използват и за капиталови разходи ,тъй като условията, в които работят част от служителите, са лоши“.

По думите на Мариана Тодорова  АБВ ще поиска  и отделянето на средства за въвеждането на дуалната  форма на обучение, чието въвеждане е приоритет за Алтернатива за българско възраждане. "То може да осъществи добра връзка между пазара на труда и образователната ни система, но за съжаление не са заложени средства за него“.

В заключение Тодорова посочи, че ПГ на АБВ ще внесе и предложение за  отделяне на  12 милиона лева за дофинансиране на дейността на БАН, както и за създаването на специален инвестиционен фонд. “Той  трябва да определи инвестиционните политики на държавата при ясно разписание кой ще капитализира фонда, кой ще го управлява, кой ще избира политиките, инструментите и секторите които ще подпомага, защото това което ни липсва остро в настоящия бюджет, е конкретни инвестиционни политики по различни направления“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha