Вторник, 15 Октомври 2024

Астра Биоплант ЕООД с трикратен растеж на оборота в навечерието на 10-годишния си празник

Астра Биоплант ЕООД с трикратен растеж на оборота в навечерието на 10-годишния си празник
Публикация   17 Ноемв, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     2159

 

 

Астра Биоплант ЕООД се създава като съвременен завод за производство на растителни масла и  биодизел, след като става ясно, че ЕС създава Директива, с която определя задължителни норми за влагане в конвенциалното гориво. Така управителят на дружеството –майка Станко Станков разказа за възникването на идеята и построяването му край Сливо поле. Заводът е съобразен с всички правила и изисквания на Европейската Общност.

Фактът, че България разполага с необходимата суровина в достатъчни количества и че тя се изнася и се преработва в чужбина, е достатъчен мотив за изграждането на такъв завод.

Фирмата започва да работи в условията на ожесточена конкуренция. Въпреки трудностите, днес, след като и заводът в Провадия е преостановил работа, Астра Биоплант остава единствен производител и преработва 300 000 тона суровина. През 2014 г. са произведени 120 000 тона масла. От тях 100 000 т. отиват за производството на биодизел и 20 000 тона са масла за технически цели. Към тази продукция трябва да се прибавят и 180 000 т. шротове.

Астра Биоплант ЕООД отчита годишен оборот за 2014г. - над 50 млн. лева с тенденция към трикратен растеж през 2015г., информира управителят му Димитър Минчев.

50 на сто от общото производство представлява износът на готова продукция, като и тук ръстът е повече от 100 процента. Този разтеж се дължи както на увеличеният обем производство, така и на търговската дейност, която извършва дружеството.  Фирмата работи с партньори  от Балканите, Западна Европа и Азия

Астра Биоплант е в топ 300 на най-големите български фирми, като наетия персонал към момента е 125 души.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha