Вторник, 15 Октомври 2024

Гепард 2015: Производител на технологични машини е най-динамичната компания

 Гепард 2015: Производител на технологични машини е най-динамичната компания
Публикация   13 Ноемв, 2015   /     capital   /     777

"Машин комерс" реализира над 1000% ръст на приходите си за миналата година

 

"Машин комерс" е най-динамичната компания за миналата година, показва класацията на "Капитал" "Гепард". Тя беше представена в рамките на две събития и срещи с малкия и средния бизнес в Пловдив и София. В подреждането попадат над 1500 малки и средни предприятия от цялата страна. Всъщност лидерът "Машин комерс" е търговското дружество на друг участник в класацията, който заема престижното 13-о място - "Милко". Компанията произвежда високотехнологични машини за металургията и оръжейната промишленост. За 2014 г. приходите на търговската компания са се повишили с 1127%, а на производственото дружество - с 387%. И двете са базирани в Асеновград и имат общ собственик.

      
Инвестиции за растеж

 
"Големият растеж се дължи изцяло на инвестициите, които правим, и спечелените нови поръчки", заяви управителят на дружествата Тодор Кавръков при получаването на наградата в Пловдив. Компаниите продават в България, както и в други държави, а от доклада за дейността на "Милко" става ясно, че значителна част от ръста на продажбите се дължи на спечелени поръчки за доставка на машини и оборудване по оперативни програми за регионално развитие. Приходите на "Машин комерс" са 4.3 млн. лв., а на "Милко" - 62.2 млн. лв. Двете дружества са собственост на българския гражданин от ливански произход Абдул Карим Мохамад Хассун. Второто място в класацията е за "Мъркюри дивелъпмънтс", която развива дейност в сферата на туризма и е базирана в Несебър.

  Интересен бизнес има третият в класирането - "Фригокооп". Компанията е от Казанлък и се занимава с превоз на лесно развалящи се плодове и зеленчуци. От няколко години тя е собственост на австриеца Томас Кронаветер. "Намеренията ми в България са дългосрочни, а условията за бизнес тук намирам за добри", заяви Кронаветер при получаване на наградата. Компанията му, освен че е на трето място в националната класация, е и лидер в регион Стара Загора. Австриецът има още няколко компании в България, които са основно в сферата на транспорта.

  Друга динамична компания е "Барит майнинг" - тя е на пето място и е лидер за региона на София. Въпреки че регистрацията й е в столицата, основният бизнес на дружеството е в Лом, където произвежда пелети и барит. Заводът беше открит преди няколко години след инвестиция за 8 млн. лв., която създаде 140 работни места. За миналата година компанията е увеличила приходите си с 653%, като над 90% от продукцията отиват за износ. Тя е собственост на украинеца Виктор Демянюк, който преди години се прочу с покупката на хвостохранилището на "Кремиковци". През 2007 г. той представляваше интересите на своя сънародник Константин Жеваго, който искаше да купи комбината.

  Най-рентабилната компания сред динамичните е "БАД Гранитоид". Компанията притежава четирите водноелектрически централи (ВЕЦ) от каскада Рила - "Пастра", "Рила", "Каменица" и "Калин", които са с обща мощност 32 мегавата. Печалбата на дружеството за 2014 г. е 8.2 млн. лв. при приходи от 11.9 млн. лв., което прави рентабилност от 68.55%.

          
Класиране по сектори и региони

  И през тази година най-много представители в касацията има сектор "Търговия" - над 500. Тук са и дружествата с най-голям среден ръст на приходите, като при първите 20 той е трицифрено число. Без изненада са и вторите и третите - строителство и транспорт. Като такава обаче може да се посочи сектор "Технологии" - само преди две години компаниите бяха под 20, миналата година близо 50, а сега са 66 и задминават по брой и дял представителите машиностроенето. Освен това ИТ секторът е сред малкото, чиито представители запазват високи темпове на растеж и остават в класацията няколко поредни години.

  При регионите София остава категоричен бизнес лидер с над 600 компании. От района на Пловдив през тази година има малко по-малко представители спрямо миналата, но тук динамиката расте - лидерът и някои от най-динамичните компании са от този регион. Северозападна България затвърждава негативната традиция и е на опашката по представители.

        
Какво движи растежа и кое пречи

 
Като цяло собствениците и мениджърите на компаниите в класацията "Гепард" определят условията за правене на бизнес в България като относително добри, показват срещите и разговорите на екипа на изданието. Износът и външните пазари продължават да са основен двигател за повечето динамични компании. Предизвикателствата обаче остават и сякаш се увеличават - несигурната икономическа и законова среда. Липсата на подготвени кадри и образованието пък стават все по-голям проблем, останалите проблеми сякаш ги чуваме всяка година - натиск от институции и прилагане на двоен стандарт от страна на държавата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha