Вторник, 21 Май 2024

Одобрен е проектът на многостранно споразумение за превоз на опасни товари по вътрешните водни пътища

Публикация   06:16     11 Ноемв, 2015 /     akcent.bg   /     394

 

Правителството одобри проекта на многостранно споразумение ADN/M 014 съгласно правилата, приложени към Европейското споразумение за международен превоз на опасни товари по вътрешни водни пътища (ADN) за потвърждаване достатъчната устойчивост на кораба.

Споразумението ще позволи отлагане на изискването, с което се въвежда задължението за доказване на достатъчната устойчивост на неповреден кораб и на аварийната устойчивост при нови прецизирани условия за танкери тип С. Влизането в сила на това правило налага около 750 кораба, извършващи превози на опасни товари по вътрешните водни пътища, да бъдат оборудвани със „StabilitySoftwareProgram”. Това би отнело приблизително пет години и затова към настоящия момент задължението е неизпълнимо. С подписването на споразумението няма да се прилагат тези изисквания спрямо танкери тип С за периода до 2019 г.

Потвърждаването на достатъчната устойчивост на танкерите тип С ще бъде извършвано в съответствие с редакцията на правилото от ADN-2015, приложима до 31.12.2014 г. Това ще спомогне за разрешаването на реален проблем за корабособствениците, класификационните организации, както и за компетентните контролни органи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още