Вторник, 15 Октомври 2024

97 лв. става годишната винетка от 2016 г.

97 лв. става годишната винетка от 2016 г.
Публикация   11 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     295

Седмичната ще е 15 лева, месечната - 30 лева

97 лева ще струва годишната винетка за автомобили за 2016 г. Това реши правителството на днешното заседание, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. От 4 г. насам цената на винетките не е променяна и годишната беше 67 лева.

  Седмичната винетка за леките коли ще струва 15 лв., при 10 лв. сега. Месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лева догодина, гласи още решението. За тежкотоварните автомобили до 12 тона винетката ще струва от 1340 лв. до 1743 лева в зависимост от евро сертификата. 
Всички винетни стикери, закупени през тази година, ще важат, както и досега, до края на януари 2015 г. Новите цени влизат от началото на следващата година, но стикерите може да се сложат чак от февруари. 

  На заседанието МС днес е било прието предложението за въвеждане на смесена система за заплащането на републиканските пътища - винетки за леките коли до 3.5 тона, и ТОЛ-система за заплащане според изминатите километри за превозните средства с по-голяма обща маса.

  ТОЛ такса ще бъде въведена от 2017-2018 г., но само за превозните средства над 3,5 тона, каза още Павлова. За леките коли ще остане системата с винетните стикери. 

  В момента годишните приходи от винетки са около 200 млн. лв., а доклад на Световната банка сочи, че са нужни поне 1 млрд. лв. годишно, които да се инвестират в пътната мрежа, за да бъде тя в нормално състояние.
  

"Предвид факта, че пътният сектор е недофинансиран и пътищата са в лошо състояние, бяхме принудени да увеличим винетния стикер, а на по-късен етап да въведем и тол таксите, за да може плащането да е в зависимост от това кой колко шофира", допълни тя.


  "Ако искаме пътища в добро състояние, трябва да се инвестира, който ги използва трябва да си плаща", категорична бе Павлова. Повечето регистрирани автомобили през настоящата година са една от предпоставките за увеличението на цената на винетките.     

  Очаква се приходите през 2016 г. да се увеличат със 73,5 млн. лв. Разходите за винетки, предоставени на "Социално подпомагане" през 2016 г. ще се увеличат с около 6 млн. лв. и ще достигнат до близо 18 мн. лв. "Надяваме, че вече ще можем да инвестираме около 250 млн. в ремонт, поддържане и почистване на на пътищата", коментира министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha