Половината от гроздето се преработвало в сивия сектор

Половината от гроздето се преработвало в сивия сектор
Публикация   06:15     11 Ноемв, 2015 /     akcent.bg   /     463

Само половината от реколтата от грозде всяка година се преработва в лицензирани предприятия, а останалата - в сивия сектор. Годишното производство на грозде е около 400-450 млн. кг. Това съобщава в интервю за "Стандарт" Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

  Той посочва, че лицензираните предприятия плащат годишно около 180 млн. лв. акциз, а всички останали - предимно специализирани малки обекти за дестилиране - около 650-800 хил. лв. Той посочва, че въпросните малки обекти декларират, че изваряват количества, които е нелогично да са толкова малко. "Очевидно е, че тези обекти изваряват доста повече, което се вижда и от суровината, която се продава по незаконни и нелегални канали, без да се плаща акциз и ДДС", посочва той.

  По изчисления на камарата хазната годишно губи около 100 млн. лв. при това по консервативна прогноза.

  В допълнение годишно се преработват и около 100 млн. кг други плодове. "Като се направи общата сметка, се получава едно доста солидно число, което държавата не успява да събере", допълва Радев и подчертава, че промените в Закона за акцизите не посягат на домашната ракия, а са опит да се извади на светло "един огромен сив сектор".

  Предложените
промени са насочени тъкмо към работещите в сивия сектор малки дестилерии.

  "Дестилацията не е прост процес. Наивно е да си мислим, че всеки може да се занимава с нея. Аз например може много да искам да съм хирург, но това не ми дава основание да направя операционна в гаража си и да започна да оперирам хора", посочва Радев. Така той обяснява нуждата от контрол както върху използваните съоръжения, така и върху суровината.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още