Вторник, 15 Октомври 2024

Готвачи от "Левента" и "Опиум" участват в най-престижното кулинарно състезание в света Bocuse d Or

Готвачи от
Публикация   09 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     123

На 11 и 12 ноември 2015 г. в Интер Експо Център София два отбора от професионални готвачи ще представят град Русе на Националната квалификация на най-престижното кулинарно състезание в света Bocuse d Or - витрина на най-новите кулинарни тенденции в световен мащаб.

      

По регламент отборите, участници в състезанието, се състоят от кандидат – професионален готвач, навършил 23 години към датата на финала на състезанието, асистент – не по-възрастен от 22 години към датата на финала на състезанието, и треньор. В първия русенски отбор ще се състезават шеф Петър Атанасов – главен готвач на ресторант „Левента“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе, като кандидат, и Юлиян Любенов – готвач в ресторант „Левента“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе, и възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като асистент.

 

Във втория русенски отбор ще се състезават Сали Али – готвач в ресторант „Опиум“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе и възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като кандидат, и Веско Георгиев – ученик от XII А клас, специалност „Кетъринг“, на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като асистент. Треньор на двата отбора е шеф Живко Димитров – член на Клуба на професионалните готвачи и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

      

Тазгодишното кулинарно състезание поставя акцент върху аромата, вкуса и дегустацията и има за цел да насърчи разнообразието в кулинарното наследство. Отборите ще приготвят по оригинална рецепта:

 

 

·            рибно ястие с калкан и с 3 гарнитури и сос за 10 човека – 8 порции за дегустационното жури, сервирани в презентационни чинии, и 2 порции за презентация и за официална снимка, също в презентационни чинии;

·            месно ястие с пиле „Лабъл Руж“ и с 3 гарнитури и сос за 10 човека – 8 порции за дегустационното жури, сервирани на огледало, и 2 порции за презентация и за официална снимка, в презентационни чинии.

 

Отборите ще бъдат оценявани от 8 - членно жури. Максималният брой точки за вкус е 40 т., а за презентация на плато и чиния – 20 т. При случай на равенство, ще се вземат предвид 20-те точки, давани от комитета, отговарящ за кухните (методи, чистота и правилно използване на продуктите).

      

Всеки отбор ще разполага с 5 часа и 35 минути за приготвяне на двете ястия. При повече от 3 минути закъснение във времето отборът ще се наказва с по 1точка от всеки член на журито. Състезателите могат да бъдат наказвани и за неуважение към публиката – с 25 точки, ако не успяват да работят с лице към нея.

     

  Победителят, един за всяка държава, ще участва на Европейската селекция на 10 – 11 май 2016 г., в гр. Будапеща, Унгария. В квалификационните кръгове около 600 държави от цял свят се борят за място на финала,който ще се проведе през м. януари 2017 г., в гр. Лион, Франция.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha