Вторник, 15 Октомври 2024

"Каменица" се мести от Пловдив в Хасково

Публикация   07 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     270

На мястото на пловдивската пивоварна ще остане магазин за сувенири

Гордостта на пловдивчани - бирата "Каменица", вече няма да се произвежда в града под тепетата.

"От утре се прекратяват договорите на част от служителите на пивоварната, други ще получат временни назначения, а на трети се дава възможност да работят в Хасково". Това обясни пред Клуб Z Лилия Манахилова, която отговаря за медийните връзки на "Каменица".

Според нея компанията преструктурира бизнеса си и индустриалното производство ще бъде концентрирано изключително в Хасково. Там ще се произвеждат и трите основни марки "Астика", "Бургаско пиво" и "Каменица".

"И досега заводът ни в Хасково произвеждаше около 70 процента от бирата ни", посочи Манахилова.

На територията на пивоварната в Пловдив ще остане само мултифункционален комплекс, в който ще има микропивоварна за крафт пиво, сцена, бирария и магазин за сувенири.

От "Каменица" дадоха и допълнителни разяснения за решението си да спрат производството в Пловдив.

"Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заяви Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица“ АД.

Именно това налагало производството изцяло да се пренасочи в Хасково.

От общо заетите в Пловдив 189 служители, директно се освобождават 58 души, които са заети в сферата на производство и логистика. На други 16 служители ще бъде предложено преназначение в пивоварната в Хасково. Временна работа ще бъде предложена на 33-ма, а в Пловдив ще останат общо 82 служители.

Всеки от засегнатите служители ще получи обезщетение от 7 до 14 заплати в зависимост от натрупания трудов стаж в компанията.

"Стремежът ни е да запазим и съхраним духа на първата българска бира, не само като продължим да произвеждаме и предлагаме любимата на всички Kamenitza, но и като създадем място, където пловдивчани и почитатели на първата бира на България да се връщат назад във времето и да се потопят в изключителната й история и традиции. Ето защо ще изградим съвременен мултифункционален комплекс, който ще наречем „Пивоварница Каменица“, обяви Антон Карлов, изпълнителен директор на компанията. 

 

Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити около 50 нови работни места в града. Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г. 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha