Вторник, 15 Октомври 2024

Продажбите на дребно у нас се понижиха с 2,5%

Продажбите на дребно у нас се понижиха с 2,5%
Публикация   06 Ноемв, 2015   /     akcent.bg   /     305

Продажбите на дребно в Европейския съюз (ЕС) регистрираха добро повишение през септември след тяхна стагнация през предходния месец. В същото време обаче отбелязаха понижение в България за трети пореден месец, показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в ЕС са се повишили с  0,3% през септември на месечна база, след като през август останаха без промяна (0,0%). Повишение с 0,4% през деветия месец на настоящата година бележат продажбите на автомобилни горива, както и продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на нехранителни стоки стабилизират на нивото от предходния месец (0,0%).

На годишна база продажбите на дребно в ЕС нарастват с цели 3,7% (спрямо септември 2014-а) след повишение с 2,6% през август, като продажбите на нехранителни стоки  нараснаха с 4,9%, продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се повишиха с 2,3%, докато продажбите на автомобилни горива  - с цели 5,3% процентни пункта.

Осезаем ръст в търговията на дребно на месечна база беше регистриран във Великобритания (повишение с 2,0%) и Румъния (с 1,7%), докато най-солиден спад в продажбите на дребно беше отчетен в Португалия (понижение с 2,2%), Белгия, Полша, Латвия и Дания (понижение и при всички тях с 0,7%).

Продажбите на дребно на годишна база обелязаха най-висок ръст в Румъния (скок с цели 12,0%), Ирландия (с 8,0%), Полша (с 6,3%) и Великобритания (с 6,3%), докато най-солиден спад отчитат продажбите на дребно в Люксембург (понижение с 11,8%), следван от България (спад с 2,5%) и Словения (с 0,4%).

На фона на добрите продажби на дребно в ЕС, данните на Евростат за България отчитат влошаване на търговията на дребно за трети пореден месец.

Според европейската статистика продажбите на дребно в България се понижиха през септември с 0,2% на месечна база след техен спад с 0,8% през август и с 1,1% през юли.

На годишна база продажбите на дребно в нашата страна се понижиха с 2,5% (спрямо септември 014-а) след спад с 1,9% през август, задържайки на негативна територия за втори пореден месец. По този показател България заема негативното предпоследно място сред всички страни-членки на ЕС, като по-голям спад в продажбите на дребно е регистриран единствено в Люксембург (понижение с 11,8%). Само още една страна - Словения, отчита понижение на продажбите на дребно сред всички останалите 28 членки на Съюза.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha