Вторник, 15 Октомври 2024

"Приста ойл" получи 15 млн. евро кредитна линия

Публикация   02 Ноемв, 2015   /     capital   /     172

Средствата ще бъдат осигурени от Българската банка за развитие и Международната инвестиционна банка

"Приста ойл холдинг" договори кредитна линия на стойност 15 млн. евро за срок от 3 години. 5 млн. евро от средствата ще бъдат предоставени от Българската банка за развитие (ББР), а останалите 10 млн. евро - от Международната инвестиционна банка (МИБ), посочи в съобщение МИБ.

             Разрастването на групата

   Според съобщението заемът ще бъде използван за финансиране на основните дейности на групата и за изпълнение на договори за износ.  През тази есен компанията трябва да направи няколко големи доставки в Либия и Ирак.

   В интервю Атанас Бобоков посочи, че 2015 г. ще е една от най-успешните за холдинга на база консолидираните резултати. За 2014 г. консолидираните проходи на "Приста ойл" са 420.5 млн. лв., а печалбата - 24.2 млн. лв. "Според нашите бизнес планове тази година (2015) ще има 20-25% ръст, като приходи и печалба преди лихви, данъци и амортизации", коментира Бобоков. По думите му увеличението ще дойде основно от производителя на маса, от новите пазари и от подписаните договори. Компанията е подписала няколко големи експортни контракта, сред които един за износ за Либия и един - за Ирак, като и двата са за по 40 млн. долара. "Това са проекти, които развиваме от 2-3 години. Договорите са само за масла, които са за енергетика и за потребление. Договорът ни в Ирак е с подизпълнител, който обслужва електроцентралите на Ирак", отбеляза през юли Пламен Бобоков. Според него възможностите на "Приста ойл" са да прави приходи от износ за 150 - 200 млн. долара годишно.

     "Приста ойл" има филиали на 7 външни пазара (Чехия, Унгария, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Узбекистан) и търгува в повече от 20 държави в Централна и Източна Европа, Близкия и Средния изток, Централна Азия и Северна Африка. От 2012 г. миноритарен акционер с 30% в "Приста ойл груп" е дружество на финансовите инвеститори ADM Capital и Европейската банка за възстановяване и развитие, а останалите се контролират от фамилията Бобокови.

   Основната дейност на компанията е в две направления - производство и търговия с моторни масла и акумулаторен бизнес. В структурата на холдинга е "Монбат", един от сините чипове на Българската фондова борса. Акциите на "Монбат" поевтиняват с 13% от началото на годината при пазарна капитализация от 292.5 млн. лв. През септември производителят акумулатори започна изплащането на 5.9 млн. лв. като дивиденти за 2014 г. Печалбата на компанията за първото полугодие отчете силен ръст, като финансовият резултат нарасна с 26%. Приходите от продажби пък се увеличиха с 10% за периода.

                Поредна кредитна линия

    Кредитната линия за "Приста ойл" е третата, която МИБ отпуска в България през тази година. По този начин общите инвестиции на банката в страната за периода януари - септември достигат 32 млн. евро. От МИБ отбелязаха, че засилващите се позиции на институцията в България се дължат на ефективното изпълнение на Меморандума за сътрудничество, подписан с ББР през март. "Имаме много ползотворни отношения с ББР. Действително този меморандум направи България една от най-предпочитаните дестинации за нашите инвестиции. Освен това ние също се радваме да подкрепим такава иновативна и водеща българска компания като "Приста ойл", посочи заместник-председателят на МИБ Владимир Ливенцев.

    МИБ е основана през 1970 г. въз основа на междуправителствено споразумение за подпомагане на развитието на ключови сектори. Банката инвестира в проекти, които стимулират икономиките на нейните държави членки и които насърчават сътрудничеството между тях. През 2012 г. банката претърпя основно преструктуриране, като понастоящем има 9 членове - България, Куба, Чехия, Унгария, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Виетнам. За последните 3 години МИБ одобри инвестиции за повече от 100 млн. евро в България. Страната е вторият най-голям акционер в банката и най-големият сред държавите от Европейския съюз.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha