Вторник, 15 Октомври 2024

Евродепутатите премахнаха всички такси за роуминг в ЕС

Евродепутатите премахнаха всички такси за роуминг в ЕС
Публикация   28 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     278

Ваканциите, купени онлайн, ще бъдат гарантирани като тези от туристическите агенции

  Евродепутатите взеха вчера важни решения в полза на европейските потребители в дигиталния свят. Те решиха, че от 15 юни 2017 г. ще отпаднат всички такси за роуминг в ЕС - за телефония, SMS и за ползване на интернет. От април 2016 г. таксите за роуминг вече не бива да надвишават ?0.05 за минута за изходящи повиквания, ?0.02 за SMS и ?0.05 за мегабайт мобилен интернет. Таванът на таксата за роуминг при входящи повиквания се очаква да се определи до края на годината, но вероятно ще е доста по-нисък от този за изходящи, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

   Заедно с това евродепутатите одобриха нов закон, който задължава доставчиците на интернет да предлагат равностоен трафик на всички потребители. Това означава, че доставчиците нямат право да блокират или забавят трафика и съдържанието освен в случаите, когато за това има изрична съдебна заповед или е в ход операция срещу киберпрестъпници. Депутатите отхвърлиха поправки, които биха затегнали още повече контрола върху неутралността. Според критици законът въпреки всичко ще позволи на големите фирми да си плащат за по-бърз достъп.

   Евродепутатите приеха и правила за пакетни пътувания за цифровата ера. Според тях пакетни пътувания, които се състоят от хотел, полет и кола под наем, запазени по интернет като пакет или чрез свързани уебсайтове, ще се ползват със същата защита като тези, закупени в пътническа агенция. Пътниците ще имат повече права за анулиране на резервация и предварителна информация кой носи отговорност, ако нещо се обърка.

   Правилата за пакетни туристически пътувания ще покриват два типа договори: туристическите пакети, които могат да са предварително уредени от организатора или персонализирани от клиента, и новия начин на запазване на пътувания, наречен "свързани пътнически услуги", при които, след като е запазил например полет, пътникът бива насочен към допълнителни туристически услуги чрез таргетиран линк. Парламентът гарантира, че такива комбинирани сделки, при които името, информацията за плащане и имейл адресът на пътника се комуникират между търговци и има сключване на втори договор в рамките на 24 часа след първоначалната резервация, ще се считат за пакетна туристическа сделка.

   Според текста преди клиентът да сключи какъвто и да е договор, организаторът и търговецът трябва изрично да му обяснят, че купува туристически пакет и да го информират относно неговите права и кой е отговорен, ако нещо се обърка. Парламентът добави задължението за организаторите да предоставят на туристите приблизителен час на заминаване и връщане и индикация за всякакви възможни допълнителни разходи. Той също така добави правото на пътниците да анулират пакетната сделка и да получат обратно парите си, ако цената на пакета се покачи с повече от 8% или поради непредвидими обстоятелства като природно бедствие или терористична атака в дестинацията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha