Вторник, 15 Октомври 2024

Токът за бизнеса ще поевтинее символично с под 1% от 1 ноември

Токът за бизнеса ще поевтинее символично с под 1% от 1 ноември
Публикация   23 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     265

Бизнесът смята предложението на КЕВР за подигравка. Промяна в цените за домакинствата не се планира

 

Комисията за енергийно и водно регулиране е готова да понижи предизвикалата брожения сред бизнеса добавка "задължения към обществото" и така да свали цената на тока за фирмите. Спорната добавка вероятно ще бъде намалена от 1 ноември от 37.90 на 36.83 лв. на мегаватчас. Облекчението е с 1.07 лева - едва 0.97%. Бизнесът нарече това "подигравка".

  Таксата "задължения към обществото", която се налага заради скъпия ток на производителите с преференциални цени - ВЕИ и "американските" тецове в "Марица-изток", бе увеличена от 1 август двойно - от 18.93 на 37.90 лв. Точно това бе причината за безпрецедентната реакция на бизнеса - всичките големи работодателски организации се обединиха срещу рязкото поскъпване на тока, проведоха еднодневна стачка и обявиха готовност и за бъдещи национални протести.

  "Основание за промяната е намалението на цената на природния газ с малко над 14% за последните три месеца", коментира Иван Иванов пред Investor.bg. Допълнително небитовите потребители на регулирания пазар, тоест малките фирми, щели да получат намаление на крайната цена на електроенергията в размер на около 2%. За битовите потребители понижение на крайната цена няма да има, защото комисията искала да си остави буфер, та ако природният газ поскъпне в края на годината, в разгара на зимния сезон, тарифите за домакинствата да не се пипат. "Хората предпочитат да имат предсказуемост и стабилност на тези цени, още повече че промяната трябва да е с по-малко от 0.5%", поясни Иванов.

  Идеята за намаляване на добавката с под 1% трябва да бъде обсъдена и приета от регулатора до 30 октомври, за да може да влезе в сила от 1 ноември. Според председателя на комисията Иван Иванов този ход реално ще облекчи разходите на фирмите за енергия.

  Символичното намаление, анонсирано от КЕВР сега, едва ли ще потуши недоволството, дори може да го разпали отново. Работодателите искат връщане на добавката на старите нива, а не 1% символична отстъпка. Те настояват и за оставка на шефа на регулатора Иван Иванов.

  "Този 1 лв. не е никакво намаление, след като таксата беше увеличена с 21 лв.", коментира пред "Сега" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той смята, че е напълно възможно понижение на добавката с 15 лева, като резерви могат да се намерят и заради по-ниската цена на природния газ, и заради нормативните промени от лятото. "Да не забравяме, че през лятото на БЕХ бе вменено задължение да намали административните си разходи с 10%", обясни още Велев. Той допълни, че с промените в нормативната база от лятото на тази година е трябвало да се реализира намаление на общото количество скъпа енергия, изкупувано от фотоволтаици, а на практика се отчита увеличение с 26 млн. лв. "С това предложение все едно няма никаква промяна и от него няма да има никакъв ефект", коментира и председателят на Асоциацията на индустриалните потребители на ток Константин Стаменов.

         ПЕРСПЕКТИВА

  КЕВР има право да коригира цените на всеки три месеци при съществена промяна на ценообразуващи фактори. В случая двигател на промените е природният газ. Ако поевтиняването на синьото гориво продължи, може да има нова корекция на тарифите за електроенергията от 1 януари. "Какво ще стане на 1 януари, ще разберем 20 дни по-рано, когато "Булгаргаз" внесе своето предложение за цената на газа", каза вчера Иван Иванов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha