Вторник, 15 Октомври 2024

Реформаторите искат от Владислав Горанов растеж над 1,8 % и да не пипа данъците

Реформаторите искат от Владислав Горанов растеж над 1,8 % и да не пипа данъците
Публикация   16 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     593

Десните настояват още за реформи в МВР, правосъдието и МО

От Реформаторския блок са поставили 10 теми за постигане на политическо съгласие по бюджет 2016, от които 4 са по общата бюджетна философия. Това коментира след срещата с министър Владислав Горанов Димитър Танев, зам.-председател на бюджетната комисия в парламента и зам.-председател на „Движение България на гражданите” от РБ.

Танев подчерта, че от РБ настояват в бюджет 2016 да се заложи икономически растеж не по-малко от 1,8 %, каквато е прогнозата за растежа в ЕС, и да я изпревари, както и за фискална стабилност чрез постепенна консолидация и нива на бюджетен дефицит до 2 % от БВП.

Увеличаване на приходите чрез ефективно усвояване на средствата от ЕС и продължаване на борбата с контрабандата на акцизни стоки е важен приоритет за РБ, каза още Танев.

Искаме увеличаване на приходите от акцизи – това е изсветляване на икономиката, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки, коментира той.  Приходите от акцизи за първото шестмесечие на 2015 г. са с около 10 % ръст спрямо същото време на миналата година или 171 млн. лева повече, като РБ държи устойчивият ръст да се запази и в бюджет 2016 г., подчерта още заместник-председателят на бюджетната комисия.

От РБ са още за запазване нивата на преките и косвени данъци – корпоративен, общ доход и ДДС, като настояват и за продължаване на реформите в 3 ключови сектори – администрация, пенсионна система и енергетика.

Десните искат още да продължат усилията за намаляване на администрацията във ведомствата, които не са го направили през 2015 година – МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и др., каза Танев.

Споделяме тревогата на министър Горанов, че няколко министерства няма да изпълнят поетия ангажимент за съкращения и затова през 2016 г. залагаме в бюджета принцип всички ведомства да изпълнят планираното намаляване на разходите с 10 %, подчерта той.

По думите му трябва да се спре източването на социалната система през фалшивите инвалидни пенсии, които през 2001 година са били общо 244 млн. лв. , а 14 години по-късно вече са 6,5 пъти повече -  1,6 млрд лева. През 2016 г.  следва да се направи прекатегоризация на работниците и служителите от силовите ведомства, целяща да осигури по-добри условия за пенсиониране на полицаите и военните, работещи на терен, а не толкова на служителите с административни функции, каза още Танев.

По третата реформа – в енергетиката – от РБ настояват за изсветляване на договорите, по които държавата изкупува ток, както и за изпълнения на поетия от министър Петкова ангажимент за 10 % намаляване на административните разходи в държавната енергетика.

В образованието през бюджета се очакват 10 % ръст на средствата спрямо миналата година или 300 млн. лв. допълнително.

В Бюджет 2016 година от РБ държим да има планиране и финансово осигуряване на Председателството на ЕС, за да започне достатъчно навреме подготовката, както и да се заложат средства за насърчаване на инвестициите и за постигане на растеж, обясни след срещата Димитър Танев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha