Вторник, 15 Октомври 2024

Поевтиняването на горивата върна дефлацията през септември

Поевтиняването на горивата върна дефлацията през септември
Публикация   15 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     576

Стоките от първа необходимост обаче поскъпват

Поевтиняването на горивата и транспортните услуги е довело до дефлация през септември спрямо август. Това става ясно от оповестените вчера данни на националната статистика. Само за месец общото намаление на цените на транспортните услуги е с 4.6%.

  Дизеловото гориво е поевтиняло с 6.6% през септември, автомобилният бензин А 95Н - със 7.0%, бензин А 98Н - с 6.4%, газът пропан-бутан за коли - с 8%, метанът за коли - с 1.4%. Цените на самолетните билети са паднали с 12.2%. Именно заради това поевтиняват и туристическите пътувания - с 14.7%. За дефлацията допринася и същественото поевтиняване на хотелското настаняване в края на летния сезон - с 9.5%.

  В същото време цените на храните през септември са се увеличили с 1.6%. Причината е в сезонното увеличение на цените на плодовете и зеленчуците. През миналия месец най-много са поскъпнали картофите - с 35%, и доматите - с почти 33%. Цените на краставиците са се вдигнали с 10.2%, на дините и пъпешите - с 18.4%, а на листните зеленчуци - с 14.4%. По-скъпи с 0.9% през септември са били кафето и бирата. По-евтини през септември са ябълките - с 12%, гроздето - с 9.7%, морковите - с 5.8%, и лукът - с 5.3%.

  Подготовката за предстоящата зима също се е отразила негативно на цените. През септември са се увеличили цените на въглищата и дървата за отопление - с по 1.1%, на отоплителните уреди и климатиците - съответно с 1.3 и 0.9%, както и на автомобилните гуми - с 0.6%.

  Въпреки цялостното намаление на цените през изминалия месец с 0.1% стоките от първа необходимост за най-бедната част от населението поскъпват. През септември стоките в малката потребителска кошница, която включва 100-те най-необходими продукта, са поскъпнали с 1.1%. Основните хранителни продукти са повишили цените си с 1.9%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha