Вторник, 15 Октомври 2024

Москвич се завръща на пазара

Москвич се завръща на пазара
Публикация   14 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     349

Заявени са обозначенията "Москвич" и "Moskvich", както и оригиналната емблема

Руският клон на Renault - "Рено Русия" е подал заявление за регистрация на марката "Москвич" и логото на компанията, използвано някога за серийните автомобили на Московския автомобилен завод.

Информацията се базира на материали от руската Федерална служба за интелектуална собственост (Роспатент). По документи единственият кандидат за регистрация на марката е Renault.

"Заявени са обозначенията "Москвич" и "Moskvich", както и изображението с оригинална фигура с формата на огъната линия", се казва в официалното съобщение на "Роспанент" От пресслужбата на Renault отказват всякакъв коментар по регистрацията на търговската марка, съобщават от агенция "Москва”.

Според друго руско издание - в. "Известия" френският производител иска да започне продажбите под марката "Москвич" на своите модели Logan, Sandero и Duster, които в Европа се продават под бранда Dacia, но в Русия са известни като модели на Renault. Целта е да отделят най-достъпните автомобили на френския производител в отделна марка. Така ще се избегне асоциацията с останалите модели на Renault, които съответно ще се предлагат на по-високи цени. Но информацията не е потвърдена официално.

През 1945 г. съветът на министрите на СССР взима решение да започне производство на малки автомобили "Москвич". През май е прието постановлението за строителство на автозавод за малолитражни автомобили “Москвич”. Заводът е преименуван в “Завод малолитражных автомобилей” (ЗМА), впоследствие - на “Московский завод малолитражных автомобилей” (МЗМА). Там се правят 5 поколения автомобили “Москвич”. През 1974 г. броят на произведените от марката коли достига 2 милиона, а през 1998 г. те са 5 милиона. През 2001 г. предприятието фалира, от 2002 г. насам е спряло производството и на резервни части.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha