Вторник, 15 Октомври 2024

Работодателите: ЕК бързо да "отсъди" за американските тецове

Работодателите: ЕК бързо да
Публикация   14 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     131

Всяка година държавата ни помагала на американските тецове с по 333 млн. лева

 

     Четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП поискаха вчера Брюксел по-бързо да се произнесе има ли неправомерна държавна помощ за т.нар. американски тецове. Миналия месец те изпратиха писмо до Брюксел с въпрос смята ли Еврокомисията, че високите цени на тока от двете централи са недопустима форма на подкрепа. Преди повече от година и Комисията за енергийно и водно регулиране отправи подобно питане, но ЕК още не се е произнесла.


   Според работодателите дотациите за двата теца са около 333 млн. лева годишно. "С тази сума се натоварват сметките на българската индустрия и това води до нейната неконкурентоспособност", обясни шефът на АИКБ Васил Велев. Той уточни, че срещата е била с ръководителя на Представителството на ЕК в София Огнян Златев, а до нея се стигнало защото работодателите били притеснени, че реакцията от Брюксел се бави. "Получихме изчерпателна информация за процедурите в ЕК, които наистина са по-тромави", призна Велев.

   Преди нас Полша и Унгария са имали подобни казуси в енергетиката и ЕК се е произнесла, че държавната помощ е нарушение, което трябва да се прекрати, стана ясно от думите на Велев. Не е ясно обаче какви неустойки може да се наложи да плаща България, ако се стигне до "разваляне" на договори с американските тецове.

          ОТБОЙ

   Американските централи са поискали да прекратят членството си в КРИБ, стана ясно вчера. Това се случи заради появата на пътна карта, в която работодателите предлагат смяна на собствеността в двата теца. Вчера зам.-шефът на БСК Камен Колев обяви, че въпросният документ не е бил дискутиран в енергийния съвет на камарата, и определи като недомислени част от идеите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha