Вторник, 15 Октомври 2024

Детски обувки с еротични сцени се продават в търговската мрежа

Детски обувки с еротични сцени се продават в търговската мрежа
Публикация   12 Окт, 2015   /     дневник   /     315

Детски обувки с щамповани еротични сцени се продават в магазини в София и Варна, съобщи БНТ. Телевизията е получила сигнал от родители, възмутени от неподходящите картинки по обувките.

  Експерти от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) коментират, че Комисията за защита на потребителите (КЗП) трябва да спре продажбата на обувките. От ДАЗД посочват, че подобни сексуални сцени оказват неблагоприятно влияние върху развитието на децата.

  От КЗП обаче казват, че могат да спрат дадена стока само ако тя е опасна или ако накърнява икономическите интереси на потребителите. В случая няма нелоялна търговска практика, тъй като не е премълчавана информация, нито е използвана заблуда, така че да се стимулира покупката на нестандартните детски обувки.

  Така отговорността за покупката на детските обувки с еротични сцени остава в ръцете на родителите.

  Призоваваме родителите, които носят първостепенна отговорност за децата, да обръщат внимание на това, което купуват, за да не попадат подобни артикули с неподходящо съдържание при тях. По този начин ще ограничим производството на подобни артикули и те няма да достигат до децата, каза старши експертът в ДАЗД Цветелина Георгиева пред БНТ. Тя допълни, че агенцията не може да забрани стоката, а може само да апелира към родителите да не я купуват.

  Междувременно общинският съвет по наркотични вещества Благоевград използва случая, за да се обърне към министъра на образованието Тодор Танев. В писмо до него от съвета поискаха да бъде забранено на учениците да посещават учебни занятия с облекло, обувки и украшения, които имат изображения на наркотици или сексуални сцени.

  От организацията казват, че от години се продават дрехи, обувки и аксесоари с надписи или с изображения на наркотици и че се наблюдава "тенденция за деморализиране на обществото", което обезсмисля усилията на специалисти и учители да образоват и подготвят учениците за добра професионална и житейска реализация.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha