Вторник, 15 Октомври 2024

Румъния обмисля да наложи 51% местна продукция в супермаркетите

Румъния обмисля да наложи 51% местна продукция в супермаркетите
Публикация   10 Окт, 2015   /     akcent.bg   /     302

Румъния може би ще задължи супермаркетите да продават повече плодове, зеленчуци и месо местно производство, писа  електронното издание Balkan Insight.

  Проектозаконът, който предвижда 51% от тези продукти да са произведени или отгледани в Румъния, мина през Сената и трябва да бъде гласуван и от долната камара на парламента. Вносител е Овидиу Донту, депутат от управляващата Социалдемократическа партия.

  Изключения от наредбата ще се правят само през зимата. Тогава вносните плодове и зеленчуци може да стигнат до 70% . Глобите за нарушения ще са в размер до 50 000 леи (около 11 100 евро).

  Румънците обаче са разделени в мненията си относно закона. Привържениците му твърдят, че супермаркетите предпочитат чужди, по-евтини и по-нискокачествени продукти, докато местната продукция заминава за чужбина. "Странно е да си купуваш полски ябълки, белгийски ягоди и южноамериканско месо", гласи коментар в социалните мрежи.

  Други обаче смятат, че мерките няма да проработят. "Разбира се, че бих се радвал да виждам само румънски продукти в супермакертите. Но това не може да се наложи със закон, а освен това Румъния няма капацитет да произвежда всичката храна, от която се нуждае", коментира министърът на земеделието Даниел Константин.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha