Вторник, 15 Октомври 2024

Слаб ръст на потребление и инвестиции до края на 2015 г.

Слаб ръст на потребление и инвестиции до края на 2015 г.
Публикация   07 Окт, 2015   /     capital   /     262

Публичните инвестиции се увеличават благодарение на евросредства

Министерството на финансите подобри прогнозата си за ръста на българската икономика през 2015 г. от очакваните през пролетта 1.4% до 2% сега. През първата половина на годината приносът дойде главно по линия на износа, но до края й се очаква експортът да се забави, а вътрешното търсене слабо да се ускори. Така икономическият ръст ще се дължи на лекото увеличение на вътрешното потребление и публичните инвестиции. Брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2.3% през 2016 г. и с 2.7% през 2017–2018 г., като частното потребление, инвестициите и публичният сектор ще увеличат своя принос, прогнозират още от финансовото ведомство. Същия ръст за икономиката от 2% за 2015 г. очаква и Райфайзенбанк, която актуализира анализа си миналата седмица. Одиторската компания EY обяви, че прогнозира ръст от 1.9%, а Уникредит Булбанк вдигна очакванията си до 2.3%.

    Износът ще се забави

 
Първото полугодие на 2015 г. даде основание за твърдения, че износът отново е двигателят на българската икономика, но от Министерството на финансите смятат, че неговият ръст ще се забави през втората половина. За цялата година ръстът му ще е 7.2% спрямо 6.3% повишение на вноса. Благоприятно влияние за експорта на стоки оказаха подобрението във външната среда и операциите на няколко водещи фирми износители, които са възобновили дейността си след временни прекъсвания за поддръжка през 2014 г. Неблагоприятният туристически сезон обаче води до понижение на прогнозата за износа само на услуги с 0.3%. През периода 2017–2018 г. номиналният ръст на вноса отново ще започне да изпреварва този на експорта. През този период двигател на икономическия растеж ще бъде вътрешното търсене, но се очаква по-голям принос и от инвестиции и публичния сектор.

    Вътрешното търсене ще се увеличи

 
През второто полугодие на 2015 г. ще се ускори слабо вътрешното търсене благодарение на по-големия разполагаем доход на домакинствата. Той се дължи на възстановяването на пазара на труда и повишаването на доходите, както и на по-ниските цени на енергийните стоки. Анализаторите се позовават и на данните на НСИ, които отчитат намерение на домакинствата да купуват стоки за дълготрайна употреба. Така потреблението на домакинствата за цялата година ще достигне увеличение от 1.4% на годишна база.

  Нарастването на инвестициите в основен капитал тази година се дължи на увеличението на публичните инвестиции благодарение на усвояването на средствата от европейските фондове. Така например до края на 2015 г. предстоят интензивни плащания по оперативните програми, финансирани от СКФ 2007 - 2013 г., за проектите, които са във финална фаза на реализация.

      Безработицата ще падне до 9.3% за 2015 г.

 
Първата половина на 2015 г. донесе добри новини и за пазара на труда. Очакванията са, че през втората половина на 2015 г. ръстът на заетите ще се запази около 0.5%, а тенденцията за намаляване на безработицата ще продължи и тя ще стигне 9.3%. Въпреки това се очаква влошаване на динамиката в строителството и услугите, което ще ограничи общия ръст на заетостта до края на годината. Прогнозите за следващата година все пак са положителни и темпът на увеличение на заетостта слабо ще се ускори до 0.6%. Спадът на безработицата ще е по-нисък поради повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране. Увеличението на доходите за цялата 2015 г. ще достигне максимум 4.5%. В рамките на периода до 2018 г. Министерството на финансите предвижда възходящ тренд на повишение на доходите от труд, подкрепен от ускоряването на икономическата активност в страната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha