Вторник, 15 Октомври 2024

България остава 54-а по конкурентоспособност в света според Световния икономически форум

България остава 54-а по конкурентоспособност в света според Световния икономически форум
Публикация   30 Септ, 2015   /     дневник   /     308

  През настоящата година има подобрение на някои макроикономически показатели, което вероятно ще даде по-благоприятно отражение в следващия доклад, посочват от Центъра за икономическо развитие. Сравнително добрите позиции са свързани с държавния дълг като процент от БВП - 26.9 на сто и 27-мо място; нисък бюджетен дефицит; ниво на националните спестявания (21.6 на сто от БВП), ниска инфлация и други.

   Тревожни обаче остават резултатите за институциите, посочват анализаторите.Това е областта, в която България традиционно показва слаби оценки, но все пак се придвижва от 112-то на 107-мо място. Много негативни са данните за съдебната система и недостатъчната й независимост -116-то място,
фаворизиране на определени фирми при взимане на правителствени решения - 122-ро място, ниско обществено доверие в политиците - 110-та позиция, липса на прозрачност на правителствените решения - 120-то място, бюрократична тежест - 94-то място, сочат данните в доклада.

   България отстъпва по фактора пазар на труда - след 61-во място през 2013 г. и 67-мо през 2014 г., сега тя е на 68-ма позиция. Съществуват проблеми, свързани с безработицата, ниска производителност на труда, сериозно подценяване на професионалния мениджмънт, липса на сътрудничество между работодатели и служители. Отново най-ниско оценен е потенциалът на страната да привлича и задържа талантливи млади хора - по този показател България е на 133-то място. Оценката за използване на професионален мениджмънт ни поставя на 118-та позиция. Високо се оценява участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

   Ниско оценени остават фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените. Клъстерите са слабо развити - тук страната ни е на 109-то място, конкурентните предимства на фирмите произтичат от евтината работна ръка, а не от иновации. Сравнително добре се оценява качеството на местните доставчици - по този показател страната заема 55-та позиция.

   Отново най-конкурентоспособна в света е Швейцария. След нея се нареждат Сингапур, САЩ, Германия и Холандия. В първата десетка са още Япония, Хонконг, Финландия, Швеция и Великобритания. Естония и Чехия са съответно на 30-то и 31-во място.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha